петак, 1. новембар 2019.

Велика акција пошумљавања Београда креће 17. новембра

Велика акција пошумљавања Београда почеће 17. новембра, а упоредо са њом и акција „Дрво генерације”, у току које ће прваци у свим основним школама посадити по једно дрво које ће чувати осам година, најавио је члан Градског већа Драгомир Петронијевић гостујући на ТВ „Хепи”.

Према његовим речима, свака следећа генерација ће имати своје дрво са посебним именом, а за садњу на јавним површинама, јавне личности ће посредством апликације позивати грађане да учествују у садњи. 

– Урбанистичким плановима одређене су зелене зоне и места где се сади дрвеће. Подигли смо ниво пошумљености града и циљ нам је да дођемо до 25 одсто, што је амбициозно, али ако се сви удружимо и ако се укључе привредници и велике компаније, онда је то сасвим изводљиво – рекао је Петронијевић.

Он је поновио да ће Град Београд помоћи првацима, као и да ће до марта следеће године, када се завршава акција, „Дрво генерације”, бити посађено дрвеће у свих 197 београдских школа. 

– Сви који желе да учествују у садњи дрвећа у Београду могу да се пријаве „Зеленилу – Београд” и да изаберу место и врсту саднице. У акцији пошумљавања учествују и „Србијашуме”, са којима имамо одличну сарадњу – истакао је Петронијевић.

Он је нагласио да је важно код деце и младих развити интересовање за природу, да уче у природи, да могу да се снађу у природи, читају мапе и слично, и да зато, између осталог, Град Београд подржава све такве акције.

– На идеју да реализујемо ове акције дошли смо након поплава у Борчи, када смо видели како се односимо према околини, према каналима који су затрпани и зато смо и кренули са едукацијом да се смеће не баца ван места које је за то одређено. У акцији пошумљавања града, као и у акцији „Дрво генерације” учествоваће и велики број јавних личности, глумаца, музичара и зато верујемо да ће њихова популарност међу децом и грађанима утицати да се акција омасови – закључио је Петронијевић, додајући да свако треба да крене од себе, како би се сачувао наш град.