понедељак, 4. новембар 2019.

Квалитет ваздуха у Београду у категорији „добар” или „одличан”

Смањење ваздушног притиска, појачано струјање ваздуха и пораст температуре повољно су утицали на квалитет ваздуха у Београду. Услед пораста спољне температуре смањена је активност кућних ложишта и емисија загађујућих материја у ваздух, па је самим тим ових дана квалитет ваздуха у Београду у категорији „добар” или „одличан”, саопштено је из Секретаријата за заштиту животне средине. 

Како се наводи у саопштењу, оцена  квалитета ваздуха у Београду врши се на основу података добијених са аутоматских мерних станица којима управља Градски завод за јавно здравље. Оцена се врши на сваких сат времена на основу података добијених мерењем концентрације загађујућих материја у претходном сату. Квалитет ваздуха је могуће пратити преко апликације постављене на сајту Града Београда.

Како је метеоролошком прогнозом за предстојећи период најављен пад температуре, а самим тим и активирање кућних ложишта, очекивано је и повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху. Из Секретаријата за заштиту животне средине апелују на грађане да прате препоруке за понашање у случајевима повећаног загађења ваздуха које ће бити доступне преко апликације на сајту Града Београда, наводи се у саопштењу овог секретаријата.