среда, 6. новембар 2019.

Никoдијевић: Фонд за енергетску ефикасност од наредне године на располагању грађанима

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас истурено одељење ОШ „Свети Сава” у Врчину, у којем су при крају радови на реконструкцији у циљу побољшања енергетске ефикасности. Никодијевић је том приликом најавио оснивање фонда за енергетску ефикасност, који ће бити на располагању грађанима како би се смањила потрошња енергената. 

Према његовим речима, коришћење фонда биће понуђено свим грађанима Београда. 

– Грађани ће заједно са Скупштином града моћи да учествују у том пројекту, у оквиру којег би град уложио средства у побољшање енергетске ефикасности стамбених објеката, а потом би грађани имали прилику да током вишегодишњег периода исплаћују те радове новцем који ће уштедети на потрошњи. У том пројекту, који спремамо за наредну годину, учествоваће ЈКП „Београдске електране” и „Електропривреда”. То је изузетно важан пројекат када говоримо о енергетској ефикасности – рекао је Никодијевић. 

Он је истакао да се радови у ОШ „Свети Сава” у Врчину финансирају из фонда за енергетску ефикасност Секретаријата за енергетику, као и да се налазе у завршној фази. 

– Веома сам задовољан чињеницом да ће деца веома брзо, већ од 1. децембра поново бити у својој школи. Ову школу похађа 90 ђака и нема сумње да се они најбоље осећају управо у овом простору. Идеја Секретаријата за енергетику је да се, пре свега, објекти јавне намене учине енергетски ефикаснијим. У току је још један пројекат Секретаријата за енергетику – надзор над 22 јавна објекта. У склопу овог пројкета биће одабрана и следеће године обновљена четири објекта који се налазе у лошијем стању од осталих по питању енергетске ефикасности. Идеја је да се смањи потрошња енергије у објектима који нису енергетски ефикасни, а тај проблем није карактеристичан само за објекте јавне намене већ и за велики број зграда и домаћинстава – додао је Никодијевић. 

Први човек градске скупштине је нагласио да Секретаријат за образовање и дечју заштиту издваја озбиљна средстава за општину Гроцка, па је тако за набавку рачунарске опреме и средстава за извођење наставе у школама на овој општини издвојено 8.7 милиона динара.  

– У току је изградња школе у насељу Лештане и наставићемо да инсистирамо на роковима, не претерано дугим, како би школа била спремна за 1. септембар наредне године. Та школа се гради по најмодернијим стандардима, имаће фискултурну салу, отворена игралишта за фудбал и кошарку, а биће опремљена и модерном опремом за 1.500 ђака, колико ће моћи и да прими. На територији општине Гроцка рекоонструисане су и школе у Дражњу, односно Бегаљици које су оштећене у пожарима. То је доказ да су овакве реконструкције неопходне јер су у питању веома стари објекти и инсталације, па је јасно да се не ради само о енергетској ефикасности већ и о безбедности деце. Наставићемо да улажемо у све школе на територији града и верујем да ће наша деца моћи да имају услове идентичне онима који су карактеристични за развијеније земље – закључио је Никодијевић. 

Догађају су присуствовали секретарка за здравство Вера Дражић, секретар за управу Никола Прелевић, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, подсекретар за енергетику Милан Вулевић, као и директор ОШ „Свети Сава” из Гроцке Добрица Синђелић.