четвртак, 7. новембар 2019.

Весић: Од 1. децембра снабдевање доставним возилима од 20 до 7 часова ујутро

Снабдевање радњи, ресторана и осталих објеката који имају такву врсту услуге од 1. децембра моћи да се обавља само између 20 сати увече и 7 сати ујутро, најавио је  заменик градоначелника Горан Весић на заједничком састанку одржаном у Секретаријату за послове комуналне милиције. Састанку су присуствовали начелница Градске управе Сандра Пантелић, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић, в.д секретара за послове комуналне милиције Иван Дивац и в.д. подсекретара овог секретаријата Дарко Вујсић.

Весић је истакао да се изменом режима саобраћаја теретних возила за снабдевање на територији града Београда реагује на бројне притужбе грађана у вези са коришћењем доставних возила која током читавог дана блокирају саобраћај у граду. 

– Секретаријат за саобраћај донео је измене решења о режиму саобраћаја за теретна и доставна возила, на основу којих ће убудуће снабдевање радњи, ресторана и осталих објеката који имају такву врсту услуге моћи да се обавља само између 20 сати увече и седам сати ујутро. Укида се досадашња могућност да се снабдевање обавља између девет ујутру и два сата по подне јер су то многи злоупотребљавали и дешавало се да нам читаве траке буду заустављене и не могу да се користе за саобраћај зато што се достава обавља у време када су у граду гужве. Од 1. децембра, тамо где се достава за радње обавља са јавне површине биће дозвољена само између 20 сати увече и 7 сати ујутро, што се не односи на оне који имају своја дворишта или своја паркинг места. Достава мора бити завршена до 7 ујутро и након тог времена биће кажњено свако доставно возило, као и онај коме се роба доставља. На тај начин ћемо увести ред у граду и у паркирању тих возила, а истовремено ослободити жуту траку и делове саобраћајница које су закрчене доставним возилима. Рок до 1. децембра остављен је како бисмо дали могућност трговинским ланцима да се припреме и организују – казао је Весић.

Он је најавио да ће почетком следеће године град радити и на доношењу других одлука које треба да допринесу да се саобраћај обавља брже и ефикасније.

– Припремамо и друге одлуке које се односе на паркирање, односно злоупотребу жуте траке и заустављања уз четири мигавца, а нова решења представићемо након Нове године. Решићемо и тај проблем и сигуран сам да би саобраћај у Београду био бржи за 10 до 20 одсто када би се решио проблем бахатих возача који заузму траку, укључе четири мигавца и мисле да могу да раде шта хоће. То се не догађа нигде у свету, па неће ни у Београду. Очигледно да има људи који мисле да могу да раде шта желе, а већина грађана се противи бахатом паркирању и сматра да морају постојати иста правила за све – истакао је Горан Весић.

Вршилац дужности секретара за послове комуналне милиције Иван Дивац нагласио је да ће Комунална милиција од 1. децембра стриктно поштовати овај пропис.

– Циљ и сврха постојања Комуналне милиције је да се грађанима у Београду омогући нормалан живот, а ово је само једна од активности коју спроводимо у свом раду и надам се да ће се овим мерама омогућити лакши живот грађанима Београда и бржи проток саобраћаја у граду – истакао је Дивац.