петак, 8. новембар 2019.

Градоначелник Радојичић са руководством Српског лекарског друштва о споменику великану Владану Ђорђевићу

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору председника Српског лекарског друштва академика Радоја Чоловића, као и генералног секретара друштва проф. др Недељка Радловића. Они су разговарали о значају овог друштва, о начинима на које Град Београд може да допринесе њиховом раду и бољим условима, као и о иницијативи да се његовом оснивачу, професору доктору Владану Ђорђевићу у Београду подигне споменик.

Градоначелник Радојичић истакао је задовољство због овог састанка, као и великог поштовања које има према Српском лекарском друштву.

– Ово друштво, основано 1872. године, једно је од најстаријих општемедицинских друштава у свету. Дуга традиција и више од 27.000 чланова сведоче о његовом великом значају и за струку и за пацијенте. Успешан рад овог друштва важан ми је и као лекару и као градоначелнику – истакао је Радојичић.

Теме састанка биле су и велики јубилеји који предстоје, следеће године одржава се 20. јубиларни Конгрес лекара Србије, а 2022. године ово друштво ће прославити 150 година постојања. У сусрет томе, разговарали су о иницијативи да се оснивачу Српског лекарског друштва Владану Ђорђевићу подигне споменик у Београду.

– Разговарали смо о потреби да се Српско лекарско друштво и Град Београд одуже великану Владану Ђорђевићу, оснивачу Српског лекарског друштва и Црвеног крста, а који је био и градоначелник Београда за све што је учинио за наш град и наш народ. Он је био први школовани хирург који је потекао са подручја Србије, а осим огромног доприноса у области медицине, он је као градоначелник Београда од прашњаве вароши направио модеран европски град. Споменик у престоници је најмање што заслужује – закључио је Радојичић.

На састанку се разговарало о начинима на које Град Београд може да допринесе бољим условима рада Српског лекарског друштва. Речи је било и о седишту Српског лекарског друштва у Улици Џорџа Вашингтона.

Осим што је у овој згради била прва варошка болница, она је позната и по томе што се на њеној кули налази први јавни часовник у Београду. Захваљујући великој подршци Града Београда, зграда је стабилизована, а сада је потребно да се она и противпожарно обезбеди, истакли су из руководства Српског лекарског друштва.