петак, 8. новембар 2019.

Град омогућава општинама да уложе бесповратна средства у стамбене зграде

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић најавио је да ће се на следећој седници Скупштине града пред одборницима наћи Предлог измене Одлуке о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграда, захваљујући чему ће се створити услови да локална самоуправа може да финансира ту врсту радова. Такође, подвукао је Младеновић, припремљена је и одлука која се тиче увођења урбанистичких зона и блокова, чиме ће се створити и услови да градске општине буду те које ће расписивати конкурсе и одобравати средства за радове на стамбеним зградама.

– Велики је посао пред нама, а станари и скупштине станара ваљало би да буду спремни за то, припремом техничке документације и пројеката. Градске општине ће имати могућности да одређена средства расподеле за ту намену можда ове, а сигурно следеће године. Урбанистичких зона има колико и општина, седамнаест, а надаље су оне подељене на блокове и целине, што је урађено у сарадњи са општинама. Град до сада није подељен на овај начин, а важно је то што ће општине за блокове моћи да расписују конкурсе – појаснио је Младеновић за РТС. 

Он је подсетио да је 2018. године у градском буџету било 770 милиона динара за уређење фасада, ове 1,4 милијарде динара, а следеће би требало да буде исто толико. То су озбиљна средства, оценио је Младеновић. 

Одлука о бесповратном суфинансирању врло је прецизна у смислу како се конкурише, а и општине ће донети правилнике у складу са њом. Јавност и контрола су загарантовани, додао је Младеновић.

– Градске општине ће обезбеђивати до 90 одсто средстава, а скупштина станара, односно стамбена заједница десет одсто – прецизирао је Младеновић.

Кад је реч о врсти радова на зградама, Младеновић је додао да није само естетски моменат битан, већ и безбедност и енергетска ефикасност стамбених објеката. Он је напоменуо и да није реч о редовном одржавању, већ о инвестиционим улагањима која ће унапредити својства зграда.