петак, 8. новембар 2019.

Весић: У Београду ће се знати комунални ред

Гостујући на „Студију Б”, заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Градско веће Града Београда прихватило инцијативу Градске општине Врачар и градских и општинских одборника са ове општине да се правила која важе за рад и емитовање музике из угоститељских објеката, који раде у стамбеним зградама, прошире на педесет метара око зграде.

– Годинама је у Београду на снази одлука да угоститељски објекти који раде у стамбеним зградама могу да емитују музику до 23 сата, да раде до поноћи радним даном, а да емитују музику до поноћи и раде до 1 сат викендом. Сада ће та правила да важе и за објекте који су удаљени 50 метара од зграде само на територији Врачара. Ја верујем да је ово добара одлука јер смо имали много жалби грађана на буку. Као што је била добра одлука Градске општине Врачар, коју је град прихватио, да се забрани постављање летњих башта на паркинг местима, јер чему онда паркинг места. Наш посао је да радимо у интересу грађана. Ова одлука ће у уторак бити на дневном реду седнице градске скупштине – рекао је Весић.

Весић је истакао да су у току измене и допуне Закона о буци на основу које ће Комунална милиција имати овлашћење да на лицу места, без позивања овлашћене фирме за мерење буке и заказивања мерења, казни сваки објекат који емитује буку вишу од прописане. 

– Комунални милиоционери имаће ручне апарате за мерење буке, одмах ће правити записник и изрицати казне. Време је да се проблем буке реши и чим ступи закон на снагу, одмах почињемо контроле. Немам ништа против да раде и емитују музику ресторани, али не могу да тероришу обичне људе – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је потврдио да ће од 1. децембра бити забрањена током дана достава робе продавницама и ресторанима са јавних површина, саобраћајница и тротоара. 

– Ова достава ће моћи да се врши само ноћу, односно између 20 и 7 сати ујутро. Нећемо више гледати како возилима закрче читаве траке током дана у шпицу. Тако ћемо да заштитимо грађане. Иначе, спремамо веома технолошки напредно решење за бахато паркирање – чувена четири мигавца, паркирање у жутој траци. Представићемо га грађанима одмах после Нове године. У Београду ће се знати ред, грађани ће бити заштићени, а они који су бахати, биће кажњени – поручио је Весић.

Весић је рекао да ће Скупштина града у уторак расправљати о Предлогу одлуке о изменама и допунама Одлуке о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграде, као и одлуке о утврђивању урбанистичких зона и блокова зa одржавањe и унапређивање својстава зграде на територији града Београда.

– Основ за доношење ових одлука садржан је у Закону о становању и одржавању зграда, који је донет 2016. године. Уважавајући јавни интерес који је законом установљен кроз одрживи развој становања, што обухвата унапређење услова становања, одржавање и управљање зградама, приступило се припреми и доношењу наведених одлука. Променама Статута Града Београда којом је спроведена обећана децентрализација, градским општинама дата су бројна овлашћења, међу којима је и могућност да обезбеде средства за бесповратно суфинансирање активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграде на свом подручју – појаснио је Весић.

Према његовим речима, на овај начин ће Град Београд и градске општине директно утицати на побољшање услова живота грађана на свом подручју, и то на начин да ће се након реализације пројекта моћи за сваки конкретан објекат прибавити енергетски пасош.

– Одлуком о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграде уређује се бесповратно суфинансирање активности у оквиру пројеката на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграде у циљу спречавања настанка штетних последица по живот или здравље људи, животну средину, привреду или имовину веће вредности на територији града Београда, и то: обезбеђивање и поступак доделе средстава, као и проценат учешћа и услови финансирања – рекао је Весић и додао да је Град Београд последњих пет година уредио око 500 фасада, а да ће се овом одлуком само наредне године, заједно са грађанима, уредити више хиљада фасада.

Средства за учешће у финансирању активности у оквиру пројеката на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграде обезбеђују Град Београд и градске општине и могу максимално износити 90 одсто предрачуна потребних финансијских средстава, рекао је Весић и додао да ће се о томе станари зграда договарати са градским општинама.