петак, 8. новембар 2019.

Бесплатне полисе добровољног здравственог осигурања уручене штићеницама Сигурне куће

У склопу Протокола о сарадњи између компаније „Дунав осигурање” и Сигурне куће, а на позив Савета за родну равноправност Града Београда, на чијем је челу председница ГО Савски венац Ирена Вујовић, 32 штићенице Сигурне куће данас су добиле полисе добровољног здравственог осигурања које ће им наредних годину дана обезбедити бесплатне здравствене услуге.

Вујовићева је захвалила „Дунав осигурању” и додала да је ова компанија још једном показала друштвену одговорност и бригу за жене које су уточиште пронашле у Сигурној кући.

– Савет за родну равноправност настоји да помогне женама које су претрпеле насиље, да их охрабри и упути на права врата. Како би се њихов проблем решио у потпуности, важно је да се жене умреже и да знају да на сваком кораку могу да имају ослонац, како појединаца тако и надлежних институција. У циљу економског оснаживања, компанија „Дунав осигурање” примила је у радни однос неколико жена из Сигурне куће, а ове године је и свим штићеницама обезбедила бесплатно здравствено осигурање. Позивам и остале друштвено одговорне компаније да следе пример „Дунав осигурања”, а Савет за родну равноправност ће наставити да спроводи активности које за циљ имају унапређење родне равноправности и веће укључивање жена у све сфере друштвеног и економског живота промовисањем јавне политике која доприноси унапређењу положаја жена и свих дискриминисаних појединаца и група у локалној заједници – рекла је Ирена Вујовић. 

Ивана Соковић, чланица Извршног одбора компаније „Дунав осигурање”, нагласила је да континуирана сарадња компаније са Саветом за родну равноправност и Сигурном кућом даје резултате, те да су две штићенице Сигурне куће запослене у компанији, док је трећа у процесу едукације у „Дунаву”. Ангажовањем стекле су материјалну сигурност, појаснила је Соковићева.

– По потписивању Протокола о сарадњи са Сигурном кућом 1. новембра, све штићенице које бораве у овој институцији у новембру, њих 32, у наредних годину дана имаће бесплатно, колективно добровољно здравствено осигурање. Поред ванболничког лечења, за које се надамо да им неће бити потребно, обезбедили смо за њих и комплетан систематски преглед у реномираним здравственим установама. Тиме желимо да им укажемо да треба да воде рачуна о себи и свом здрављу, а наша компанија биће ту да им помогне да своја права остваре на најбољи могући начин – рекла је Ивана Соковић.

Ирена Станојевић из Сигурне куће навела је да је „Дунав осигурање” вишегодишњи партнер ове институције који, како је навела, ослушкује потребе жена које се налазе у Сигурној кући и труди се да им на прави начин помогне, третирајући иҳ као једнаке својим запосленима. 

– Жене жртве насиља у Сигурну кућу често долазе нарушеног здравља, а без свести да о здрављу треба да брину. То је зато што оне нису научиле да вреде, да су и оне битне. Неретко се боре за свој голи опстанак, а често и своје деце. Зато је ова порука да воде рачуна о свом здрављу битна, јер ће промењеним односом према себи мењати и своје понашање према другима, а на тај начин и изаћи из круга насиља – закључила је Станојевићева.