петак, 8. новембар 2019.

Градоначелник Радојичић обишао радове на реконструкцији Здравствене станице „Шумице”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас радове на реконструкцији Здравствене станице „Шумице” Дома здравља „Вождовац”. Заједно са градоначелником, радове су обишли члан Градског већа проф. др Фадиљ Еминовић, секретарка за здравство Вера Дражић, председник општине Вождовац Александар Савић и директорка ДЗ „Вождовац” др Невенка Величковић.

Градоначелник се уверио да радови теку по плану и да ће по завршетку реконструкције објекат бити у потпуности функционалан и поседовати неопходне услове за адекватно лечење пацијената и рад запослених.

– У Здравственој станици „Шумице” постоји 25.000 картона, од којих je седам хиљада дечијих. Наш примарни циљ су адекватни услови за лечење пацијената на читавој територији града Београда, али ништа мање нису важни ни услови за рад запослених јер је то неопходно да би особље могло да пружи максимум. У Здравственој станици „Шумице” постоји служба за здравствену заштиту одраслих, педијатрија, стоматологија, патронажна служба и епидемиологија. У питању су веома значајне гране медицине, а имао сам прилику да разговарам са пацијентима који су веома задовољни услугом коју овде добијају због чега желим да похвалим комплетно особље. Знам да лекарима значи када је њихов труд препознат и то ће их сигурно додатно мотивисати – рекао је Радојичић.

Он је прецизирао да је у реконструкцију овог објекта уложено 16 милиона динара, од чега је Град Београд обезбедио 10, а биће урађена санација крова, фасада и замена столарије.

– На тај начин спречићемо даље пропадање објекта, али и умногоме побољшати енергетску ефикасност, што ће представљати наш допринос очувању животне средине. Важно је да све објкете које реконструишемо радимо тако да буду енергетски ефикасни – додао је градоначелник.

Према његовим речима, за реконструкцију здравствених установа на територији општине Вождовац ове године издвојено је 17 милиона динара, а у претходним годинама на Вождовцу је реконструисано осам здравствених објеката.

– Поред 10 милиона динара опредељених за Здравствену станицу „Шумице”, четири су за санацију крова Дома здравља „Вождовац”, као и три милиона за пројектну документацију која предтходи реконструкцији Здравствене станице „Бањица”. Град Београд пружа велику подршку Општини Вождовац. Честитам председнику општине Александру Савићу и запосленима на великом труду који улажу у развој ове општине. Такође, желим да се у име суграђана који се овде лече захвалим колегама које овде посвећено раде. Град Београд ће наставити да улаже у примарну здравствену заштиту, упркос чињеници да ће тај део медицине ускоро постати надлежност Републике Србије. Ипак, сигуран сам да ћемо партнерски наставити да радимо тај посао, што је у интересу пацијената и суграђана. Добра организација здравственог система, адекватни услови за лечење пацијената, као и унапређење поменутих сегмената, остају један од најважнијих циљева који су постављени за наредни период – закључио је Радојичић.

Председник општине Александар Савић је рекао да ова реконструкција представља одличан пример добре сарадње града, републике и општине.

– Увек обилазимо радове на нашој општини, а у реконструкцију ове здравствене станице уложена су заиста знатна финансијска средства. У плану су и реконструкције домова здравља у Кумодраж селу и Рипњу, за шта су средства обезбеђена и пројекти скоро завршени. На Вождовцу дуго није улагано у објекте здравствене заштите, али сада заједничким снагама, са градом и државом, покушавамо да отклонимо све недостатке. Мислим да је следећи задатак свих нас Дечији диспанзер у Улици Јове Илића, који би требало срушити и изградити нови објекат. Надам се да ћемо у наредним буџетима пронаћи средства и кренути у реализацију тог посла – рекао је Савић.