петак, 8. новембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Београд ће дати свој допринос бољем пласману Србије на „Дуинг бизнис” листи

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас састанак са представницима Националне алијансе за локални економски развој (Налед). Тема  састанка била је дефинисање активности које ће Град Београд у наредном периоду предузети како би се побољшали параметри које цени Светска банка са циљем више позиције Србије на „Дуинг бизнис“ листи.

–Када Светка банка  оцењује стање у Србији као репер за све параметре користи Град Београд и зато је координација са главним градом на ову тему значајна. Данас смо одржали са Наледом први састанак на коме смо прошли кроз све те параметре и јасно смо идентификовали делове на које Град Београд директно утиче – рекао је градоначелник и додао да је направљен  начелни  акциони план како и на који начин ће Град Београд побољшати  параметре који су директно под његовим утицајем.

Он је додао да је једна од области у којој Београд има простора да да свој допринос урбанизам као и на тему пореза који су у надлежности Града Београда.

–Акценат ћемо пре свега ставити на смањење процедура као и поједностављење самог поступка кроз укључивање електронских могућности – нагласио је Радојичић.

Градоначелник наводи и да су на састанку дати предлози за одређен број одлука које би Скупштина града у наредном периоду требала  да донесе као што је на пример одлука о наплати комуналних такси електронским путем.

–Закључак је да је улога Београда јако битна у овом поступку баш зато што је Београд репер за Србију по методологији Светске банке. У наредном периоду ови састанци ће бити учесталији и Град Београд ће формирати тим који ће комуницирати са Владоом Републике Србије и Наледом – рекао је градоначелник.

Србија  као земља налази се на 44. од 190 места „Дуинг бизнис” листе Светске банке за 2020. годину, а циљ Владе Републике Србије је да наша земља буде међу првих десет како је недавно рекла потпредседница Владе Србије и председница Радне групе Владе Србије за Дуинг бизнис министарка Зорана Михајловић.  
  
–Влада Републике Србије и потпредседница Зорана Михајловић улажу велики напор на ову тему. Улога Београда у том циљу је важна и зато Град у наредном периоду мора дати свој допринос бољем пласману наше земље на Дуинг бизнис листи – закључио је Радојичић.