петак, 8. новембар 2019.

Никодијевић: Одборници у уторак о комуналном реду, урбанистичким зонама и ребалансу буџета

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић најавио је данас седницу градског парламента за уторак, 12. новембар, на чијем ће се дневном реду наћи ребаланс буџета. 

Он је додао да ће се пред одборницима наћи и предлог да се престоница подели на 17 урбанистичких зона чиме ће општинама бити омогућено да својим одлукама уређују међублоковски простор. Такође и предлог одлуке да доставна возила робу достављају само у периоду од 20 сати до седам ујутро.

За ребаланс градског буџета, Никодијевић је истакао да је његово изгласавање кључно за усклађивање са законом који је усвојен у Скупштини Србије, а тиче се повећања зарада запослених у управи, установама социјалне заштите и култури.

-Поносан сам на то што имамо прилику да повећамо зараду запослених, с обзиром да економија и Републике Србије и Града Београда из дана у дан напредује и имамо могућмост да из сопствених прихода, без вештачког подизања приходне стране буџета, исплатимо повећане зараде – указао је Никодијевицх.

Осим тога, биће издвојено и нових 80 милиона динара за путну инфраструктуру, истакао је председник Скупштине града и појаснио да се то односи на хитне интервенције и поправке рупа на улицама престонице у зимском периоду. Ребаланс буџета се, додао је, доноси и због издвајања 320 милиона динара за докапитализацију ЈКП „Београд пут”.

На дневном реду ће се, према његовим речима, наћи и предлози одлука које се тичу комуналног реда међу којима је и она о радном времену угоститељских објеката на Врачару. Како је појаснио, у тој општини ће угоститељски објекти моћи да раде од шест сати ујутру до 24 сата у објектима који су 50 метара ваздушном линијом удаљени од стамбених зграда, док ће викендом моћи да раде до један после поноћи.

–То је последица све већег захтева станара да се ограничи рад угоститељских објеката који су у близини стамбених згада, јер бука представља проблем у урбаним срединама. Ако се ова одлука покаже добром на Врачару моћи ћемо да је касније примењујемо и у другим општинама –најавио је Никодијевић.

Када је реч о комуналном реду, поменуо је одлуку о доставним возилима у Београду која се доноси јер се често дешава да доставна возила блокирају саобраћајнице како би истоварили робу чиме стварају још веће гужве на улицама града.

–Сада ће бити ограничено време када доставна возила могу да раде, осим у случају да објекти у које се доставља роба имају свој паркинг. Уколико не ометају саобраћај, не заустављају га, моћи ће да раде и мимо тог времена, а они који немају своја паркинг места за доставна возила, робу ће моћи да достављају од 20 сати до седам ујутру –  образложио је Никодијевић.

На дневном реду је и Одлука о утврђивању урбанистичких зона и блокова за одржавање и унапређивање својстава зграде на територији Београда која подразумева поделу града на 17 зона - свака општина ће бити једна зона.

Никодијевић је истакао да се та одлука односи на примену усвојеног закона и новог Статута Града Београда.

–Сада га операционализујемо, односно дајемо могућност општинама да уређују међублоковски простор – поновио је Никодијевић и додао да ће бити донета и одлука којом се општинама омогућује да учествују у бесповратном финансирању сређивања улаза и зграда.

До сада је ово, подсетио је, радио Град, а убудуће ће свака општина понаособ моћи да уређује међублоковске површине својим одлукама и учествује до 90 одсто у бесповратном суфинансирању сређивања фасада, улаза, лифтова, кровова.

Пред одборницима ће се наћи и неколико предлога планова детаљне регулације, као и предлога одлуке о изради и допуни плана детаљне регулације од значаја за развој града.Тако ће, између, осталог расправљати и о изменама и допунама плана детаљне регулације за изградњу главног колектора и постројења за пречишћавање вода Лазаревца.

–На свакој седници се трудимо да имамо што већи број планова детаљне регулације јер што их је више, то је бржи развој града и брже привлачење инвестиција. Поред планова који се тичу стамбене изградње, важни су и планови који се тичу великих инфраструктурних пројеката –  истакао је Никодијевић. 

Осим плана који се тиче изградње колектора за пречишћавање отпадних вода у Лазаревцу, навео је да ће се пред одборницима наћи и план који се тиче дела Миријева којим се даје плански основ за реконструкцију топлане у том насељу.

–Та топлана треба да буде реконструисана са изградњом новог погона који ће бити еколошки прихватљивији и испоручивати много ефикасније грејање становницима Миријева – најавио је председник градског парламента.

Одборници ће на предстојећој седници расправљати и о изменама Одлуке о утврђивању обима средстава за вршење послова града и градских општина и одредивању прихода који припадају граду, односно градским општинама, измени и допуни Одлуке о правима и услугама социјалне заштите, као и измени и допуни Одлуке о утврђивању категорија корисника који плаћају субвенционисану цену комуналних услуга.

На дневном реду су и измене Одлуке о снабдевању топлотном енергијом у главном граду, као и Предлог решења о давању сагласности на Одлуку о расподели нето добити из 2018. године предузећа „Ташмајдан”, Привредног друштва „Зоолошки врт Града Београда”, Спортско-рекреативног центра „Пионирски град”, ЈП „Хиподром Београд” и Привредног друштва „Електроизградња. Расправљаће се и о изменама и допунама Пословника Скупштине Града Београда, као и изменама Одлуке о Градској управи Града Београда.Пред одборницима ће се наћи и измене и допуне Одлуке о оснивању Завода за биоциде и медицинску екологију, али и Предлог решења о давању сагласности на програм пословања за 2019. годину јавних комуналних предузећа.