уторак, 12. новембар 2019.

Услуга „Предах” од сада и за старије кориснике

Секретарка за социјлну заштиту Наташа Станисављевић је образлажући Одлуку о измени и допуни Одлуке о правима и услугама социјлане заштите истакла да је на иницијативу тог секретаријата измењен члан Правилника о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите, чиме се омогућава да услугу „Предах” могу да користе и одрасли и старији корисници.

– Ова услуга неће бити доступна само корисницима од пет до 26 година живота, као што је то био случај до сада. Сматрали смо да су неправедно изостављени и одрасли и старији корисници који су кандидати за коришћење ове услуге. Њихови родитељи су старији и имају доста потешкоћа са корисницима, тако да им је потребна наша већа помоћ и подршка. Из тог разлога, Секретаријат за социјалну заштиту је иницирао измене овог правилника, што је пре десетак дана и урађено, тако да смо предложили да се ова измена уврсти и у нашу одлуку о правима и услугама социјалне заштите – појаснила је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да се услуга „Предах” одвија и пружа у посебном објекту који је за те намене изграђен и отворен ове године, а омогућава краткорочан и повремени смештај деце са сметњама у развоју.

– То се односи на дневни смештај, смештај током викенда или на вишедневни смештај, чиме се пружа подршка и детету и породици детета. Такође, на овај начин се одржава и побољшава квалитет њиховог живота са циљем останка деце у породици – закљућила је Станисављевићева.