уторак, 12. новембар 2019.

Усклађивање градских одлука са новим статутом и Законом о главном граду

Градски одборници усвојили су на данашњој седници Скупштине града Одлуку о изменама Одлуке о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду. Секретарка за енергетку Нина Јандрић појаснила је да је у питању усклађивање са Законом о енергетици, Законом о главном граду и Статутом Града Београда.

– Наиме, Град Београд је Законом о енергетици добио као изворну делатност издавање енергетских дозвола за производњу, снабдевање, дистрибуцију топлотне енергије од 0,1 до 1 мегават. На основу тога, у обавези смо да донесемо ко је надлежан у другом степену у вези са жалбом за издавање ових дозвола. То је по Статуту Града Београда и Закону о локаланој самоуправи  Градско веће Града Београда. Тако је сада и рок за изјављивање жалбе на решење којим се издаје енергетска дозвола петнаест дана уместо осам дана, како је било прописано раније – појаснила је Нина Јандрић и додала да је Градско веће у другом степену надлежно и за жалбе на основу решења које издаје ЈКП „Београдске електране”.

Градска секретарка за здравство Вера Дражић образложила је на данашњој седници измењену и допуњену Одлуку о оснивању Завода за биоциде и медицинску екологију, као и Решење о давању сагласности на Одлуку о измени Статута Апотеке „Београд”. Нови закон о здравственој заштити налаже да домови здравља и заводи прелазе у надлежност републике.

– Будући да и Завод за биоциде који је у граду радио послове дезинсекције, дезинфекције и дератизације прелази у надлежност републике, он више нема искључиво право на то, као ни над пословима мониторинга штетних организама у Београду. Ова одлука примениће се по објављивању у „Службеном листу Града Београда” од 1. децембра – истакла је она. 

Вера Дражић је образложила и да је због промене Бојанске улице у Улицу Велимира Бате Живојиновића, где је седиште Апотекарске установе „Београд”, морало да дође до промене статута. Она је додала да република не преузима оснивачка права над овом установом, већ да она остаје у надлежности града. 

Секретар за управу Никола Прелевић навео је да је измењена и Одлука о Градској управи због усклађивања са Статутом Града Београда и Законом о главном граду. Одлука се мења у домену Секретаријата за заштиту животне средине. На седници је дато и позитивно мишљење на предлоге за измене и допуне Закона о територијалној организацији.