среда, 13. новембар 2019.

Радојичић: За здравији, зеленији и паметнији Београд

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поздравио је данас учеснике семинара „Паметна решења за урбане изазове”, који је поводом 30 година од успостављања дипломатских односа са Републиком Корејом организован  у хотелу „Crowne Plaza”. Скупу је присуствовао и главни урбаниста Марко Стојчић.

Радојичић је истакао да наше две земље имају добре и пријатељске односе, какви су и на нивоу престоница, подсетивши да су Београд и Сеул потписали 2017. године Меморандум о разумевању о пријатељској размени и сарадњи.

– Добра сарадња и размена искустава су нам посебно значајни када се узме обзир да је Кореја данас 11. трговинска и 13. индустријска сила на свету. Пре само 60 година, Кореја је била врло сиромашна земља, а онда је за пола века остварила напредак и успех колики су друге земље оствариле за око 200 година. Због тога и Београд учи од најбољих и прави велике кораке на том путу. Ми желимо да технолошки напредујемо, али и да наш град буде здравији, зеленији и паметнији – казао је Радојичић.

Он је подсетио да процене говоре да ће до 2030. године 75 одсто становништва живети у великим градовима, а до 2050. године чак 90 одсто.

– У Београду су нам највећи изазови јавни превоз, саобраћај, енергетска ефикасност и третман отпада. Београд је почео са припремама и планирањем, чији ће се резултати осетити у годинама које следе, углавном кроз пројекте који су у пилот фази. Пре свега, активно радимо на паметним решењима за смањење саобраћајних гужви које би осетили сви грађани престонице. Потписали смо уговор са „Сименсом” за пројекат који би требало да допринесе бољем и ефикаснијем функционисању саобраћаја у Београду, односно уштеди времена од 15 до 20 одсто у односу на стање пре увођења овог система. Споменуо бих и пројекат паметног паркирања, који смо започели са циљем да возачима пружимо брзе информације о најближим слободним паркинг местима. Поставили смо инфо-табле које показују број слободних места у гаражама у близини. Према проценама, тиме се возачима за око 20 одсто смањује време које би трошили на тражење паркинг места, а истовремено емисија угљен-диоксида се смањује за око 30 одсто. То је одличан пример како малим пројектима, на једноставан начин, савремене технологије помажу да се побољша квалитет живота грађана – казао је Радојичић.

Говорећи о значају оваквих скупова, градоначелник Београда нагласио је да концепт „паметних градова” окупира све већу пажњу политичара, привредника и јавности.

– У претходних годину дана имао сам прилику да разменим искуства са многим колегама, стручњацима у овој области, као и да обиђем многе „паметне” центре и градове попут Барселоне, Астане, Тел Авива, Беча, Москве и Хелсинкија. Верујем да ћемо и на данашњем скупу имати нових идеја које ће допринети да се Београд и даље развија у правцу „паметног града”. Посебно ми је драго што су данас са нама и представници Владе Републике Кореје и професори универзитета из ове земље. Хвала вам што сте дошли и верујем да ћемо даље унапређивати нашу сарадњу и Београд учинити још лепшим и бољим местом за живот – закључио је Радојичић.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самопуправе Бојан Стевић истакао је да Србија по питању дигитализације чини крупне кораке.

– Област IT сектора донела је у последње време највише радних места и највиши бруто доходак. Јавна управа прати савремене дигиталне технологије, како би што више била на услузи грађанима, а надамо се да ћемо и на овом скупу много тога моћи да научимо од представника Републике Кореје и њиховог IT сектора. Заједно ћемо учествовати на два пројекта по питању „паметних” градова у Србији, чији је циљ уштеда времена грађанима, али и привреди. Ове године очекује нас и усвајање централног регистра, у чему учествујемо заједно са НАЛЕД-ом и другим организацијама, а све са циљем да убудуће на једном шалтеру може да се реши сваки проблем или потреба коју имају грађани – рекао је Стевић.

Амбасадор Републике Кореје Хјонг-ћан Че истакао је да овај семинар предстваља још једну добру прилику за размену мишљења о управљању градовима и проширивање сарадње између локалних и централних органа власти.

– Ми верујемо да постоји велики потенцијал за сарадњу како би се створили још успешнији и чистији градови. Градске услуге, попут јавног превоза и одлагања отпада, неке су од оних у којима можемо остварити добру сарадњу и желимо да разменимо добре идеје из праксе како би наше градове што боље развијали. Један семинар, наравно, не може бити довољан, али се надам постављању добрих темеља за даљу сарадњу на овом пољу, које је од заједничког интереса – рекао је амбасадор Хјонг-ћан Че .

Један од учесника био је и градоначелник града Гојанг Јојунг Ли, који је рекао да је приметно да у Србији долази до брзог раста информатичких технологија, нарочито увођењем електронске управе.

– Град Гојанг се такође фокусира на IT сектор, индустрије без димњака и креативне индустрије, а захваљујући близини Сеула имамо добре инфраструктурне околности. На прво место развоја „паметних градова ” стављамо људе и наш циљ је да сви могу да уживају у предностима које такав град доноси, те да тако повећамо и запошљавање наших суграђана – казао је градоначелник Гојанга.

На панел дискусији учествовали су и представници Владе Републике Кореје, корејских градова Сеул и Бушеон, као и представници министарстава Републике Србије, градског Завода за заштиту споменика културе, председници градских општина, представници градских комуналних предузећа, Урбанистичког завода Београда и НАЛЕД-а.