среда, 13. новембар 2019.

Радојичић: Напредак филмске продукције вишеструко значајан за Београд и Србију

Београд је у последњој деценији постао изузетно атрактивна дестинација за филмску продукцију, а то није важно само због економије већ и због промоције српске престонице и Србије, поручио је вечерас градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у Старом двору, где је уприличена прослава десетогодишњице рада Српске филмске асоцијације.

Он је Српској филмској асоцијацији честитао јубилеј рекавши да деценија рада и пословања представља значајно достигнуће.

– Јубилеј који слави Српска филмска асоцијација значајан је и за Град Београд. Ви сте наши партнери који вредно раде на промоцији Београда и допринели сте да наш град сада представља значајно име у светској филмској продукцији. Са више од 2.000 снимљених сати годишње, јасно је да је престоница наше земље веома важна локација у свету филма. Поносни смо што заједно са вама успевамо да изађемо у сусрет свим захтевима филмских продуцената – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, овај успех дугујемо, пре свега, подстицајним мерама Владе Републике Србије које су омогућиле повраћај дела средстава продукцијским кућама.

– Подсећам да је премијерка Ана Брнабић од почетка уз овај пројекат и да носи многе заслуге за успех. Имала је визију, представу и план како би помогла у реализацији пројеката који су нас довели до овог јубилеја. Све то утицало је на долазак многих филмских звезда и продуцената који су у годинама за нама долазили у Београд и Србију. Драго ми је да су осим најчувеније америчке филмске индустрије, у нашем граду чести гости и продуценти руских и кинеских филмова. Све наведено доказ је да је политика Владе Србије фокусирана на економски развој. Поносни смо што аутентичну лепоту Београда можемо да промовишемо и на овај начин. Све то нас подстиче да и даље радимо на уређењу и развоју Београда – додао је градоначелник.

Он је истакао да су подстицајне мере Владе РС вишеструко повећале приходе које град и држава инкасирају од филмске индустрије.

– Београд је као највећа локална самоуправа препознао важност филмске индустрије, а Закон о главном граду је отворио могућност да преко Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима направимо одељење које ће бити задужено за филмску продукцију, то јест за потребе које постоје у оквиру сарадње са филмском индустријом. Желимо да се филмске екипе у нашем граду осећају добро и комфорно, те тако стекнемо предност у односу на конкуренцију. Због тога овом приликом желим да похвалим рад секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарка Главаша, који изузетно посвећено ради свој посао. Такође, здање Старог двора је често у кадровима филмова и серија, на шта смо веома поносни – рекао је Радојичић и пожелео Српској филмској асоцијацији много успеха у годинама које долазе.

Будући да је била спречена да присуствује прослави, премијерка Ана Брнабић обратила се присутнима видео-поруком у којој је нагласила да се сваки уложени евро у филмску индустрију враћао удвостручен, док је укупан износ позитивног ефекта који на економију делује улагањем у филмску индустрију око седам евра на уложени евро. Она је подсетила да је од почетка пројекта Филмске асоцијације Србије била упућена у динамику развоја и да очекује додатни раст у наредним годинама.

Директорка Филмске асоцијације Србије Милица Божанић истакла је да је филмска индустрија Србији донела профит од 70 милиона евра у претходне четири године.

– У исто време, кратке програме усавршавања за филмске раднике прошло је 400 наших колега, а у последње три године успешно реализујемо Конференцију компјутерске графике и уметности – „CGA Belgrade” са партнерима из индустрије визуелних ефеката и гејминга. Можемо бити поносни на иницијативе и резултате које смо остварили – рекла је Милица Божанић.

Председник УО Филмске асоцијације Србије Драган Ђурковић истакао је важност значаја државних подстицаја за развој филмске индустрије у нашој земљи.

Овом приликом уручене су плакете за институције које су дале кључну подршку развоју филмске индустрије и координацији свих нивоа државне управе који су неопходни за реализацију продукцијског посла, плакете најатрактивнијим локацијама, као и најбољим филмским партнерима. Градоначелник је примио плакету, јер се Београд налази међу најатрактивнијим локацијама, док је плакету из прве категорије добио Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, а уручена је секретару Дарку Главашу. Међу добитницима плакета нашли су се и Секретаријат за саобраћај Града Београда, ЈКП „Градска чистоћа”, ЈКП „Зеленило – Београд” и ЈП „Београдска тврђава”. Догађају је присуствовао престолонаследник Александар Карађорђевић са принцезом Катарином.

 

 

 

Фото: Танјуг