петак, 15. новембар 2019.

Радојичић примио делегацију бечког округа Зимеринг

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић разговарао је данас у Старом двору са делегацијом Града Беча коју су предводили председник бечког округа Зимеринг Паул Штадлер и посланик бечког покрајинског и градског парламента Немања Дамјановић. Састанку је присуствовао и председник општине Вождовац Александар Савић, са којом је предвиђено да Oпштина Зимеринг потпише Повељу о братимљењу.

Градоначелник Београда подсетио је да је почетком октобра са градоначелником Беча Михаилом Лудвигом потписао Споразум о сарадњи којим су предвиђени контакти у области „паметних градова”, туризма, културе, привреде, становања, урбаног развоја и других области.

– Пре неколико месеци разговарао сам са послаником у бечком парламенту Немањом Дамјановићем и тада смо се договорили да направимо сарадњу једне београдске и бечке општине. На иницијативу да са бечке стране то буде округ Зимеринг предложио сам општину Вождовац и гости из Беча јуче су посетили ову нашу градску општину, а на данашњем састаку сложили смо се да нас повезују заједничка историја, културна дешавања, река Дунав и још много тога. Сагласили смо се да је ово тек почетак наше сарадње и да треба да радимо на изради конкретних пројеката које ћемо заједнички спровести у дело.За 20 дана делегација Општине Вождовац и делегација Београда посетиће Беч, а самим тим и Зимеринг. Надамо се да ће ова велика заинтересованост за сарадњу са обе стране резултирати важним корацима у развоју наших општина, а самим тим и престоница – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник Београда истакао је да су искуства бечког округа Зимеринг врло значајна како за Општину Вождовац тако и за Град Београд.

– У овој бечкој општини налази се спалионица отпада, фабрика за третман отпадних вода, она је један од привредних центара Беча, али истовремено и јединица која веома води рачуна о заштити животне средине. Подсетићу да у Бечу живи и више од 250.000 Срба, од тога 15.000 њих у Зимерингу, тако да је сарадња две стране потпуно природна и заслужује да буде стално унапређивана – казао је Радојичић.

Председник Зимеринга, 11. округа Града Беча, Паул Штадлер указао је да сарадња ове општине са Општином Вождовац има веома добру перспективу.

– Ово је мој први долазак у Београд, одушевљен сам оним што сам видео и радујем се будућој сарадњи. Сарадња Зимеринга и Вождовца представљаће покретање два мања механизма, који ће потенцирати покретање много већег точка развоја, који представља сарадња Беча и Београда, на корист свих наших суграђана – истакао је Штадлер.