петак, 15. новембар 2019.

Борба против насиља над женама нема алтернативу

Кључна ствар у борби против насиља над женама била је Измена Закона о спречавању насиља у породици, али и целокупна друштвена слика где се јасно и гласно говори о томе да је насиље неприхватљиво и недопустиво, као и да није приватна ствар, рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић на трибини о насиљу над женама, која је данас одржана у Свечаној сали Градске општине Раковица. 

Догађају су присуствовали члан Градског већа Филип Марјановић, председник општине Раковица Владан Коцић и координаторка Сигурне куће Весна Станојевић. 

Наташа Станисављевић је подсетила да је насиље над женама у прошлости било својеврсна табу тема, јер су људи информације о томе да неко трпи насиље сматрали делом приватног живота. 

– То више није дозвољено и закон је у том смислу донео новине. Сада сви представници институција, од Града Београда, преко надлежних министарстава до председника Републике Србије јасно говоре да борба против насиља и насилника нема алтернативу. Такође, обавеза сваког од нас је да насиље пријави, а веома је важно да то може да се уради анонимно.  Није важно ко је у питању, важно је само да се насиље пријави, јер то може да спаси нечији живот – рекла је секретарка за социјалну заштиту. 

Према њеним речима, циљ данашње трибине јесте да се говори, пре свега, о превенцији. 

– Ово је друга трибина, а у наредном периоду бићемо гости у још две градске општине са истом темом. Најважније је да свака жена или мушкарац који су данас присуствовали овој трибини знају да насиље мора да буде пријављено. То је једини начин да насилници буду пријављени, процесуирани и кажњени на адекватан начин. Нулта толеранција је једини начин да се као друштво ухватимо укоштац са овим проблемом. Паралелно са свим наведеним активностима, трудимо се да оснажујемо жртве насиља. Оснажујемо их тако што их упућујемо на који начин би требало да пријаве насиље, али подршку дајемо и еконимским оснаживањем жена. Многе жене и након претрпљеног насиља остају са насилницима, јер економски зависе од њих, па желимо да им помогнемо да стекну економску независност и на тај начин направе важан корак ка дефинитивном растанку са насилницима. Важна могућност која произилази из закона је удаљење насилника из породице. Тих привремених мера је у протекле две године изречено преко 38.000, али да би се било шта од тога догодило, насиље мора да се пријави – рекла је Наташа Станисављевић. 

Председник општине Раковица Владан Коцић рекао је да је изузетно задовољан чињеницом да се трибина са овако важном темом одржава у Раковици. 

– Имаћемо прилику да чујемо стручне говорнике, а као што можемо да видимо, одзив грађана је на завидном нивоу. Суштина читаве ове приче је превенција насиља над женама, али да би то било делотворно, људи морају да знају да препознају насиље, као и да буду обучени по питању реаговања на појаву насиља – рекао је Коцић. 

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић је истакла да су пријава насиља над женама и процедура која следе након тога веома важне, али и прилично тешке. 

– Пријава насиља и насилника је само почетак јер, ако узмемо за пример жене из Сигурне куће, у великом броју случајева после тога следе бројни стресни догађаји. Насилници настављају да их прогањају без обзира на пријаву и законске санкције. Најбитнији аспект овог проблема је чињенице да су жене жртве насиља животно угрожене. Оне пролазе кроз потребне процедуре, али и кроз разне програме едукације који се организују у Сигурној кући. Циљ свега тога је да те жене буду оснажене у сваком смислу, да им се подигне свест о важности овог проблема, како би свака жена у Србији знала да насиље није прихватљиво – рекла је Весна Станојевић. 

На трибини су говорили Тамара Абразовић, специјални педагог Градског центра за социјални рад – Одељење Раковица, као и представник Министарства унутрашњих послова Александар Јакшић. Данашња трибина у Општини Раковица друга је од четири трибине на тему насиља над женама које се током новембра одржавају у градским општинама Савски венац, Лазаревац и Звездара, а спроводе се уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту.