петак, 15. новембар 2019.

Делегација Града Београда у посети Куби поводом обележавања јубилеја Хаване

Делегација Града Београдa са председником Скупштине града Николом Никодијевићем на челу борави у Републици Куби поводом обележавања 500 година од оснивања Хаване, главног града ове државе. У делегацији града је и члан Градског већа Фадиљ Еминовић. 

Никодијевић је том приликом указао на велики значај сарадње између ова два града, посебно када је реч о култури, науци, медицини, образовању и спорту. 
– Развијање пријатељских односа између народа две земље и њихових главних градова важно је због поспешивања културних веза и пословних контаката. Наша жеља је да рaдимo нa пoрoмoциjи привредних мoгућности наше земље и повезивању наших приврeдникa сa кубaнским, како би се се успоставило поверење и партнерство засновано на једнакости које ће допринети сарадњи у различитим областима на обострану корист – рекао је Никодијевић.

Он је додао да треба знати да је на Куби, поред Кине и Русије, највећи инвеститор управо Европска унија. Како је поручио, Град Београд и Хавана радиће на промоцији и јачању сарадње, као и на размени у области економије и трговине, како би се подстакле обостране инвестиције и интензивирала трговинска комуникација. 

– Зато ће оба града пружити подршку сарадњи и размени у области туризма, укључујући обострано промовисање туристичких потенцијала – истакао је председник Скупштине града.

Члан Градског већа Фадиљ Еминовић посетио је амбасадора Србије на Куби Данила Пантовића. 

– Наша амбасада посвећује велику пажњу и труд како би представила културно наслеђе и културу Србије становницима Хаване, за шта они показују изузетну заинтересованост – рекао је Еминовић.

У оквиру посете, делегација Града Београда састаће се са председником Провинцијске скупштине народне власти Републике Кубе Реиналдом Гарсијом Сапатом, градоначелником Хаване.

Чланови делегације обишли су болницу „Мануел Фахардо”, затим су се састали са представницима Националног института за спорт, физичко образовање и рекреацију. Такође, присуствовали су и отварању изложбе фотографија „Санкт Петербург – Хавана” у Великом позоришту „Алисија Алонсо”, као и централној церемонији прославе поводом обележавања 500 година од оснивања града Хаване.