субота, 16. новембар 2019.

Весић: Канализација у насељу Кијево Кнежевац биће завршена месец дана пре рока

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас радове на изградњи фекалне и кишне канализације у насељу Кијево Кнежевац у општини Раковица и рекао да ће за 15 дана бити готова канализација у Улици Моме Станојловића, а за месец дана у Улици 17. октобра, што је месец дана пре рока.

Обиласку су присуствовали и члан Градског већа Филип Марјановић, државни секретар МУП-а Милисав Миличковић и председник општине Раковица Владан Коцић.

Весић је нагласио да извођење радова на изградњи фекалне и кишне канализације у улицама Моме Станојловић и 17. октобар финансира Град Београд у износу од 34,5 милиона динара.

– Један део насеља има канализацију док неке улице немају и када завршимо овај део и прикључимо домаћинства, затворићемо септичке јаме. Остало је 30 метара да се заврши у Улици Моме Станојловић а то ће бити готово за 15 дана, док ће у Улици 17. oктобра радови бити завршени за месец дана, што је месец дана пре рока – истакао је он.

Заменик градоначелника је навео да је насеље Кијево Кнежевац једно од оних која су класични примери урбанистичког хаоса деценијама присутном у Београду, јер се градило неплански.

– На нама је остало да спроведемо неопходну инфраструктуру. Сви грађани заслужују да живе нормално и да имају најважније ствари, а једна од њих је и канализација и зато смо данас овде – рекао је Весић.

Он је поручио да ће се канализацијом у улицама Моме Станојловић и 17. октобра обезбедити и канализација за домове у горњем и доњем делу насеља.

Говорећи о изградњи канализацоне мреже по читавом Београду, Весић је нагласио да је за изградњу потребно 1,4 милијарде евра.

– Захваљијући Влади Републике Србије, почињемо прву фазу изградње прве фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу у износу од 285 милиона евра. Поред тога, парцијално градимо канализацију у насељу Кијево Кнежевац, као и у многим другим. Узели смо кредит од 35 милиона евра од Европске инвестиционе банке и додаћемо наших 13 милиона евра за изградњу канализације на левој обали Дунава. Потребно нам је још 500 милиона евра да завршимо изградњу прве фабрике за прераду отпадних вода, која ће радити за милион и по људи – рекао је Весић.

Према његовим речима, потребно је изградити још четири мање овакве фабрике, а недостаје скоро милијарду евра да се заврши цела канализација у читавом Београду.

– То је захтев Београда да учествује у Националном инвестиционом плану. О томе смо се договорили са председником Србије Александром Вучићем да Република Србије највише помогне у финансирању изградње канализационе мреже. Наш политички циљ је да у наредних 10 година ниједна кућа у Београду не буде без канализације. То јесте велики посао, јер једна трећина Београда нема канализацију, а и они који имају отпадне воде, оне директно иду у наше реке – навео је заменик градоначелника.

Како наводи, новца има, као и воље и жеље да се овај проблем реши, што ће бити историјска ствар за престоницу.

– Ми смо то поставили као свој циљ. Некоме то не изгледа лепо и можда мисли да има лепших ствари које би требало урадити, јер се канализација не види и под земљом је, али ми сматрамо да је неопходно решавати животне проблеме наших људи, а канализација је управо један од њих – рекао је Весић.

Он је захвалио Општини Раковица на труду и раду и истакао да се на територији ове општини ради много, као и да је међу општинама које су најприсутније.

– Нису повлашћени, него имају највише радова и пројеката, боре се за своје грађане, а ко се бори он и добије – закључио је он.