среда, 20. новембар 2019.

Весић: О правима детета треба да водимо рачуна сваки дан

Поводом Дана права детета, заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас концерту који је одржан у Дечјем културном центру Београда. 

Он је истакао да на данашњи дан треба да размишљамо о правима деце, али и сваки други дан у години. 

Весић је поручио окупљеним малишанима да треба да слушају своје родитеље, учитеље и наставнике јер су они, како је рекао, ти који их највише воле и поштују њихова права. 

– Они су ти који ће вас научити да волите овај град и ову земљу, јер овај град и ова земља остају вама – указао је Весић и пожелео малишанима да уживају у свом дану. 

Заштитник грађана Зоран Пашалић је подсетио да се данас обележава и 30 година од усвајања Конвенције о правима детета. Он је од јануара у Дечјем културном центру најавио низ радионица на којима ће деца моћи да се упознају са својим правима. 

– Израда закона о заштитнику грађана налази се у завршној фази. Овим законом је предвиђено да свако дете, без обрира на узраст, има право да дође у исту инсититуцију и пожали се ако су му права на било који начин угрожена. Управо да би деца знала која су њихова права и коме могу да се обрате ако су она угрожена, од јануара ће бити организоване радионице у ДКЦ-у – указао је Пашалић 

Конвенција о правима детета, најзначајнији међународни документ у области права детета, усвојена је 20. новембра 1989. године на Генералној скупштини Уједињених нација, којом су утврђена грађанска, политичка, економска, социјална, здравствена и културна права детета. Републике Србија је 18. децембра 1990. године ратификовала Конвенцију о правима детета усвајањем Закона о ратификацији Конвенције Уједињених нација о правима детета.