среда, 20. новембар 2019.

Весић и Сантер о Старом сајмишту

Заменик градоначелника Београда Горан Весић састао се данас са председавајућим Међународне алијансе за сећање на Холокауст Џорџом Сантером. 
Весић је обавестио Сантера да је закон о Старом сајмишту у процесу усвајања и да је Град Београд поносан зато што је део тог процеса. 

– Град Београд је пре шест година покренуо процес израде закона и меморијализације Старог сајмишта, последњег концентрационог логора у Европи који није меморализован – рекао је Весић и додао да се читав процес сада одвија у Министарству културе и Народној скупштини Републике Србије.

Према његовим речима, Град Београд очекује брзо усвајање закона како би конкурс био расписан за меморијални центар и коначно изграђен.

– Важно је да чувамо сећање на Холокауст и да се тако одупремо покушајима ревизије историје – навео је Весић и додао да ће из тог разлога меморијални центар бити изграђен на месту на коме се током Другог светског рата налазио концентрациони логор „Земун” у коме је страдало око 7.000 Јевреја и 10.636 логораша, углавном Срба, као и велики број Рома.

Весић је скренуо пажњу на питање усташког концентрационог логора Јасеновац у коме је убијено 700.000 Срба и антифашиста од хрватских нациста које је предводио Анте Павелић.

– Данас смо у прилици да слушамо како покушавају да умање број убијених у Јасеновцу, верујући како ће тако злочин који је почињен бити мањи. Злочин је злочин, макар убијен један човек, кривица није општа, већ се зна ко су људи који су као усташе убијали Србе, а једини званични податак о броју убијених Срба је податак о 700.000 жртава који је утврдила званична комисије Федеративне Републике Југославије чији су део били и Србија и Хрватска – нагласио је Весић.

Осим Весића, у делегацији Београда били су Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине града, Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда, и Иван Карл, градски секретар за културу.