петак, 22. новембар 2019.

Градоначелник Радојичић са амбасадором Аустрије о сарадњи Београда и Беча

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се са амбасадором Аустрије у Србији Николаусом Лутеротијем. Они су разговорали о различитим темама које повезују главне градове Аустрије и Србије, а посебно о културним манифестацијама које Амбасада Аустрије припрема у наредном периоду у Београду.

Амбасадор је честитао градоначелнику кандидатуру Београда за „Зелену престоницу Европе” и истакао да га је веома обрадовало сазнање о потписивању Споразума о сарадњи главних градова Србије и Аустрије у Бечу у октобру. Лутероти је додао да подржава спровођење овог споразума, као и да стоји на располагању по свим питањима. 

Градоначелник је рекао да га Беч сваки пут изнова одушеви, те је и приликом последње посете овом граду приметио велику посвећеност градоначелника Михаела Лудвига решавању питања од значаја за живот грађана и додао да је током ове посете договорио презентацију Града Београда привредницима у Бечу.

Говорећи о сарадњи Београда и Беча, градоначелник је подсетио да је недавно угостио председника бечког округа Зимеринг поводом предстојећег братимљења са београдском општином Вождовац и додао да је то још један корак у унапређењу сарадње између две престонице.

Званичници су разговарали и о културним догађајима и сагласили се да би сарадња Музеја Николе Тесле у Београду са истоименим музејом у аустријском граду Грацу била обострано корисна.

Лутероти је градоначелника упознао и са културним догађајем који амбасада припрема у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, а Радојичић је изразио уверење да ће се на тај начин малим пацијентима олакшати и улепшати дани у болници.

Састанку је присуствовао и аустријски аташе за културу и нови директор културног форума Адријан Фајкс.