петак, 22. новембар 2019.

Свако десето дете бесплатно у вртићу

У новој радној години, у 17 београдских предшколских установа бесплатно борави 5.636 деце, изјавио је за „Вечерње новости” градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Он је рекао да то значи да Град Београд плаћа вртић за отприлике свако десето дете које је укључено у државни систем предшколског образовања.

– Месечно за то издвајамо 157,7 милиона динара, то јест годишње око 1,9 милијарди динара – рекао је Гак.

Градски секретар је истакао да највише деце (97,7 одсто) ово право остварује на име права на бесплатан боравак у вртићу трећег и сваког наредног детета.

– Социјална политика Града Београда и Секретаријата за образовање и дечју заштиту ће увек бити, пре свега, пружање помоћи онима којима је најпотребнија, тако да их на тај начин ослобођамо плаћања пуне цене вртића – рекао је Гак.

Говорећи о значају предшколског образовања и васпитања за децу, али и економском положају родитеља, Гак је нагласио да рачун који остали родитељи добијају за вртић је 20 одсто од реалне цене коштања боравка деце, економске цене, односно око 5.600 динара, а 80 одсто цене суфинансира Град Београд. 

– Тиме се показује једна од најважнијих улога градских институција којима увек мора бити приоритет интерес родитеља, грађана – поручио је Гак и додао да највише деце бесплатно борави у вртићима на Новом Београду (729), Чукарици (631) и на Звездари (585).