петак, 22. новембар 2019.

Радојичић: Нова стабла у парку „Ушће” корак ка остварењу циља

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и директор Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ Герхарт Зипел учествовали су у садњи 163 стабла у парку „Ушће” заједно са запосленима у  ГИЗ-у, међународној организацији која се прва одазвала изазову „Дрво за Београд”.

Радојичић је истакао да је тренутна покривеност Београда зеленим површинама 15 одсто, али, како је додао, циљ је да се тај број у наредном периоду повећа на 25. 

– Процењено је да нам је за остварење тог циља потребно око два и по милиона нових стабала. Данас се налазимо у парку „Ушће” заједно са представницима ГИЗ-а, чији ће запослени посадити 163 стабла. Наиме, ГИЗ је одлучио да, уместо годишње прославе и класичних начина за унапређење рада и веза међу људима који чине њихов тим, свако од запослених посади по једно дрво у оквиру акције „Дрво за Београд”. У жељи да постигнемо поменути циљ од 25 одсто зелених површина у Београду, послали смо позив свим компанијама, организацијама и удружењима да дају свој допринос у овом подухвату. ГИЗ се први одазвао позиву, а требало би напоменути да је отворена имејл адреса: drvozabeograd@beograd.gov.rs преко које сви заинтересовани могу да се јаве и на тај начин пријаве за учешће у овој акцији – рекао је Радојичић. 

Он је додао да су према генералном урбанистичком плану зелених површина дефинисане остале локације на којима ће бити сађена нова стабла. 

– Дрвеће је од велике важности за сваки град, а повећањем броја стабала обезбеђује се чистији ваздух, што је кључни фактор у побољшању квалитета живота. ГИЗ даје велики допринос развоју Београда и са овом организацијом Београд већ сарађује у области урбане мобилности, третмана отпада и рециклаже. Ништа мање је важно и подизање друштвене свести о важности заштите животне средине, што је још једна „тачка” наше сарадње. Захваљујем ГИЗ-у и директору Герхарду Зипелу на свим акцијама које спроводе, а чији ће резултат бити лепши и бољи Београд. Требало би подсетити да смо покренули и акцију у оквиру које ће сваки разред ђака – првака посадити своје стабло, јер је веома важно да акцију проширимо и на најмлађе Београђане. Подсетићу да је кандидатура Београда за „Зелену престоницу Европе” прихваћена и да нам преостаје да радимо што квалитетније како бисмо били компетитивни у тој трци – истакао је градоначелник. 

Директор ГИЗ-а Герхарт Зипел захвалио је Радојичићу на прилици да организација коју води учествује у овој акцији јер, како је рекао, тражили су начин да утичу на побољшање квалитета животне средине и смањење емисије штетних гасова. 

– Наши запослени имају жељу да дају лични допринос овој акцији. Запослени у ГИЗ- у су управо у тренутку када је позив објављен размишљали на који начин да, поред пројеката које спроводе, дају личан допринос побољшању животне средине. Уместо да организујемо годишњу прславу и тако очврснемо тимски дух наше организације, одлучили смо да се придружимо овој акцији. Надам се да ће и друге компаније прихватити овај изазов и мислим да не постоји ништа лепше од прилике да сваке године обиђемо ову локацију и видимо како расту стабла која смо посадили – рекао је Зипел. 

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић подсетио је да је у питању једна у низу акција којом желимо да допринесемо унапређењу квалитета животне средине у Београду. 

– Драго нам је јер се током последњих година оваквим акцијама све више придружују удружења грађана и друштвено одговорне компаније. Данас су запослени у ГИЗ-у посадили 163 стабла у парку „Ушће”, који је у последње три године у потпуности променио изглед и постао заиста уређен у односу на прилично запуштену зелену површину какав је био у прошлости. Сађена су, између осталог, стабла брезе, црног бора, јавора и јасена – рекао је Станојевић.