петак, 22. новембар 2019.

Позоришна трупа „Чајупи” из Корче у посети Београду

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић примила је данас у Старом двору уметнике Позоришта „Чајупи” из албанског града Корче који ће 23. новембра у „Звездара театру” извести представу „Др Шустер” рађену по делу нашег драмског писца Душана Ковачевића.

– Изузетна нам је част што сте у посети нашем граду и што ћете имати прилику да у нашем позоришту изведете представу рађену по делу великог Душана Ковачевића. Град Београд обилује разноликим програмима културних манифестација током целе године. Само у нашој престоници постоји 26 позоришта, од којих је 14 професионалних, пет аматерских и седам дечјих. Град Београд из године у годину настоји да унапреди културну понуду, јер је управо она важна за развој града, тако да су улагања у културу све већа. На основу Програма билатералне културне сарадње, који је потписан пре две године, надамо се даљој успешној сарадњи двеју земаља и раду на неким будућим културним пројектима – рекла је Андреа Радуловић и захвалила на позиву за посету позоришту у Албанији.

Секретар за културу Иван Карл истакао је да се буџет за културу из године у годину повећава јер постоје добри услови за то.

– Када постоји добра сарадња између представника културних установа града, унутар куће, онда је и сарадња са културним радницима из других земаља врло добра и продуктивна – навео је Карл.

Директорка опере Народног позоришта Јасмина Трумбеташ Петровић позвала је уметнике из Корче да на Дан позоришта, који се обележава 22. новембра, посете Народно позориште у Београду.

– Прошле сезоне започели смо сарадњу са албанским уметницима, када су солисти тиранске опере гостовали код нас у позоришту. Будући да је данас Дан позоришта и да се ове године прослављала 150. годишњица Народног позоришта, добродошли сте да посетите нашу кућу – рекла је Јасмина Трумбеташ Петровић. 

Директорка Позоришта „Чајупи” и Културног центра у Корчи Замира Кита захвалила је на пријему и истакла да је радосна што ће албански уметници бити део пројекта извођењем представе по делу српског писца Душана Ковачевића, као и због отварања могућности за даљом сарадњом са установама културе у Београду. 

Представа „Др Шустер” реализује се у оквиру пројекта који финансира Фонд за Западни Балкан, а у њему учествују Регионални уметнички и културни центар Корче, „Звездара театар” и Народни театар из Битоља.

Пријему су присуствовали и градски секретар за културу Иван Карл, в.д. подсекретара за културу Гордана Гонцић, директор Културног центра Београда Александар Илић, управник Позоришта на Теразијама Александар Ђаја и директор Театра „Вук” Светислав Буле Гонцић.