петак, 22. новембар 2019.

Град Београд дао пуну подршку Удружењу пацијената оболелих од меланома

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас у Старом двору Четврти регионални скуп о меланому и том приликом у име Града Београда пружио пуну подршку Удружењу пацијената оболелих од меланома. Он је истакао да је превенција против ове опаке болести и свест о значају превентивних прегледа од кључног значаја за борбу против меланома.

– Овакви скупови управо помажу да се свест код грађана развије, да сви будемо обазриви и да размишљамо о могућим последицама уколико се не реагује на време. Истовремено, подршка породице али и читаве заједнице од велике је важности. Надам се да ћемо оваквим скуповима и превентивним мерама, у сарадњи са ресорним министарством и струком, доћи до тога да се што више случајева открије у раној фази како би се људи успешно излечили – навео је Младеновић.

Он је позвао све грађане да иду на прегледе и да се здушно интересују за своје здравље. 

– Град Београд се труди да различитом мерама и активностима буде саставни део државне здравствене политике, али и да шири свест код људи посебно у сегменту примарне здравствене заштите – рекао је Младеновић, истичући нарочито угалања у домове здравља како би и пацијенти и лекари имали боље услове за лечење и рад. 

Он је захвалио Удружењу пацијената оболелих од меланома због великог ангажмана у борби против ове болести и помоћи пацијентима, а нарочито председнику Сави Пилиповићу. 

Регионални скуп окупио је до сада највећи број представника удружења, пацијената и лекара, а подршку је дало и Министарство здравља у чије име се обратио државни секретар проф. др Берислав Векић, који је такође указао на значај превенције. Он је нагласио да Србија сваке године има 36 хиљада новооболелих малигних болесника и да је велика стопа морталитета. Слична ситуација је, нажалост, и са меланомом јер сваке године има од 650 до 700 новооткривених меланома, од чега између 40 и 50 процената наших суграђана умре. Све то указује, додао је Векић, на спорност превенције, због чега министарство апелује на грађане да се одазову на скрининг програме.