понедељак, 25. новембар 2019.

Никодијевић: Подижемо свест о рециклирању, а „Црвена звезда” нам у томе помаже

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић присуствовао је са градског секретарком за заштиту животне средине Иваном Вилотијевић постављању рециклажних острва поред стадиона „Рајко Митић” Фудбалског клуба „Црвена звезда”. 

Догађају су присуствовали и председник ФК „Црвена звезда” Светозар Мијаиловић, председник одбора ЈКП „Градска чистоћа” Александар Лучић и извршни директор за послове рециклаже у овом предузећу Михајло Драшкић.

Никодијевић је нагласио да је усвајањем стратегије за управаље отпадом предузет низ мера који би требало да доведе до боље селекције и већег процента рециклираног отпада у Београду.

– Једна од тих мера је постављање рециклажних острва, да би се лакше вршила сепарација отпада. Да бисмо могли са грађанима да вршимо примарну селекцију отпада, неопходно је постављање довољног броја канти и звона за сепарацију – рекао је председник градске скупштине.

Он је навео да је данас у склопу ове стратегије постављено рециклажно острво испред стадиона „Рајко Митић”.

– Фудбалски клуб „Црвена звезда” обратио нам се са жељом да учествује у нашој кампањи и захвални смо што прате акције Града Београда и учествују у њима. Стадиони су места где се окупља велики број људи и искуствено знамо да се ствара велика количина отпада након сваке уткамице, а највише је ПЕТ амбалаже, картона и стаклених боца. Због свега тога, постављени су адекватни контејнери и звоно за рециклажу стакла – поручио је Никодијевић.

Према његовим речима, ова акција ће и у будућности бити доступна заинтересованим субјектима који су корисници комуналних услуга, а Град Београд ће прихватати захтеве и изаћи им у сусрет.

– До краја ове године предвиђено је да буде постављено укупно 59 рециклажних острва. Циљ је да се развије свест код грађана о важности рециклаже, као и да смо у овоме сви партнери и сарадници. Успех и очување животне средине зависи од свих нас појединачно – рекао је председник Скупштине Града Београда.

Говорећи о заступљености рециклаже, Никодијевић је подсетио да је она у модерном свету веома присутна, чак више од 80 одсто и да се на томе веома добро зарађује. 

– Едукација је кључ успеха у овој кампањи и зато смо са Секретаријатом за заштиту животне средине направили договор да следећа рециклажна острва постављамо у основним и средњим школам и на тај начин почнемо од најмлађих, како би се код њих стекле навике и знања о рециклирању и сепарацији – поручио је он.

Вилотијевићева је истакла да је одлука да се оваква решења за сепарацију отпада поставе испред стадиона донесена јер је то место где се окупљају и стари и млади. 

– Захваљујемо ЈКП „Градска чистоћа” које пружа велику подршку када су овакве кампање у питању, као што је и едукација за децу под називом „Рециклосауруси”. Ми смо у вези са овим на почетку и када се осврнемо на претходни период, видећемо да је од 2016. до 2018. године постављено 59 рециклажних острва, док је за ову годину тај број 57, што сведочи о великом помаку – навела је секретарка за заштиту животне средине. 

Председник ФК „Црвена звезда” Светозар Мијаиловић рекао је да се овај клуб као друштвено одговорна организација прикључује оваквим акцијама, јер тако даје допринос у решавању великог проблема.

– Желимо да наставимо активно да учестујемо у еколошким акцијама, те смо тако и прешли на коришћење геотермалне и сунчеве енергије, а све са циљем да се смањи употреба класичне енергије – рекао је он. 

Мијаиловић је закључио да сви љубитељи фудбала и спорта треба да воде рачуна о очувању животне средине и здравом начину живота, те се нада да ће популарност клуба допринети успешности ове градске акције.