четвртак, 28. новембар 2019.

Никодијевић: Боље снабдевање пијаћом водом у Лазаревцу

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић обишао је Јавно предузеће за комуналну привреду „Водовод и канализација” у Лазаревцу и објаснио које су мере предузете да  ова општина буде снабдевана већом количином воде. 

Обиласку су присуствовали и заменик председника општине Лазаревац Милоје Живановић и директор ЈПКП „Лазаревац” Александар Арсеновић.

Никодијевић је рекао да, с обзиром да квалитет комуналних услуга утиче на живот грађана, од великог значаја за Град Београд је да сва комунална предузећа добро раде и пружају висок квалитет услуга. 

– У Лазаревцу комунално предузеће има неколико услуга, једна од њих је и руковођење водоводом. Уверио сам се да се веома води рачуна о кавлитету воде која се испоручује. Хроничан проблем је недовољна количина воде за цео овај крај Београда. Верујем да ће овај проблем у будућности бити решен, јер се тренутно копају три бунара. Два бунара се копају у сарадњи са Јавним предузећем „Електропривреда Србије”, а један са општином – прецизирао је председник Скупштине града.

Он је истакао да без инвестирања у нове бунаре и ревитализацију постојеће мреже тешко да је могуће решити проблеме са недостатком воде. 

– У разговору са директором предузећа и представницима општине закључили смо да грађане не би требало да брине у чијој надлежности су одређени послови, у каквом стању је комунално предузећа, иако знамо да имају финансијских проблема, већ да је најбитније да се изврше комуналне услуге на најбољи могући начин и да проблеме решава руководство – поручио је Никодијевић.

Говорећи о важности испоручивања услуга, Никодијевић је истакао да док год ово комунално предузеће буде пружало услуге на високом нивоу, оно ће имати подршку Града Београда.

Арсеновић је нагласио да се проблем недостатка воде појавио због урушавања и старења бунара, што изискује изградњу нових бунара и замену старе мреже.

– Урађена је техничка документација за копање два бунара, у сарадњи са ЕПС-ом и РБ „Колубара”, који ће бити избушени и спремни за следеће лето. У току су припремни радови за бушење још једног бунара у Непричави – најавио је директор предузећа и истакао да ће до наредног лета ситуација са количином воде бити много боља од тренутне.

Заменик председника општине Лазаревац Милоје Живановић је навео да је одлична сарадња са Лајковцем, јер се вода из Непричаве по уговору дели са њима.

– Нови менаџмент предузећа је потпуно променио пословну политику и сигуран сам да ће се проблеми један за другим системски решавати. Захваљујем Граду Београду на подршци, а општина ће се трудити да у наредној години уради канализацију и водовод у још седам улица, као и да реализује низ других инвестиција у инфраструктуру – рекао је Живановић.