понедељак, 2. децембар 2019.

Весић и Балашевић позвали Београђане и посетиоце Београда на спортску манифестацију „Мегдан 21. века”

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и продуцент Алекса Балашевић позвали су данас Београђане и њихове госте да 9. децембра у „Штарк арени” присуствују интернационалном такмичењу у ММА борбама под називом „Мегдан 21. века”. Представљању манифестације присуствовала је и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић и неки од такмичара који ће наступати на овој спортској манифестацији.

Весић је захвалио сину нашег прослављеног кантаутора и продуценту овог спортског догађаја Алекси Балашевићу на предлогу да манифестација буде организована у Београду.

– „Мегдан” постоји од 2017. године и од тада до данас прерастао је у догађај који долази и у Београд, те се надам да ће постати традиционалан. За нас је част да имамо овакав догађај. Наша политика је да сваке године имамо неколико великих спортских догађаја, јер су они важни како за развој спорта тако и за имиџ града. Сваки велики интернационални спортски догађај доноси приходе граду, доводи много спортиста, њихових пратилаца, навијача и новинара и зато хвала Алекси на идеји да се „Мегдан” одржи у Београду. Ми нисмо пуно размишљали да ли град треба да буде суорганизатор, јер на тај начин помажемо и развој борилачког спорта и чинимо да Београд има бољи имиџ у свету – рекао је Весић.

Он је истакао да овај догађај представља и део „Београдске зиме”, која ове године нуди и догађања која нису уско везана само за Нову годину.

– Ми желимо да Београд у децембру и јануару има много догађаја, па тако имамо клизалиште на Тргу републике, Трг отвореног срца, Трг бајки, али и овакве догађаје, као и концерте озбиљне музике и друге, трудећи се да свако за себе може да одабере нешто по свом укусу. Ја сам срећан што постоје људи као што је Алекса, који дају све од себе да организују врхунске догађаје. Када то омогућите младим људима, они могу да их организују на врхунском нивоу. Наше је да их подржимо и помогнемо им да таквих догађаја буде што више – казао је заменик градоначелника, позвавши Београђане и њихове госте да дођу на ову спортску манифестацију.

Секретарка за спорт и омладину и некадашња репрезентативка у рукомету Драгана Белојевић истакла је да је Београд град спорта и да ће увек подржати ова и слична такмичења.

– Оваква такмичења промовишу спорт у граду и истовремено јачају имиџ Београда као спортске и туристичке дестинације – рекла је Белојевићева.

Организатор манифестације „Мегдан” Алекса Балашевић рекао је да ће то, као и 2018, бити један од највећих спортских догађаја у Србији.

– „Мегдан” је догађај који регулише насиље, јер се борбе одвијају у рингу и по утврђеним правилима, а окупља спортисте од Дагестана до Филипина. Нисам никакав „краљ туча”, већ син песника и гимнастичарке који сматра да за једну здраву причу увек има места у Београду. Горан Весић нам је заиста помогао, дао нам чак и неке идеје и последњих дана је интересовање за овај догађај све веће – истакао је Балашевић.

Промоција манифестације била је и прилика да се поново упозори на потребу борбе против насиља у породици и вршњачко насиље, а Горан Весић је подсетио да су мегдани у нашем народу познати као витешка борба.

– Овде се ради о спортској и фер борби и ми шаљемо поруку да је насиље у друштву недопустиво. Борби је место на спортским теренима, тамо где је она дозвољена и где постоје јасна правила. Насиље над женама, малолетним и старим лицима или над било којим другим људима је апсолутно недопустиво и овако деци треба да покажемо да се ради о борби на спортском терену где се противници уважавају и надмећу по правилима – нагласио је Весић, истовремено подсетивши да ће се Београд ускоро поново пријавити за организацију „Фајнал фора”, као и да ће главни град бити домаћин Светског дворанског првенства у атлетици 2022. године.

Он је такође подсетио и да су сва деца у Београду обухваћена неким од програма школског спорта.

– Ту је база за спортске клубове и ту настају будући репрезентативци. Са Атлетским савезом договорили смо се и да се у вртићима организују програми „Кидс атлетик”, јер је управо атлетика база за све остале спортове. Желимо и да се атлетика и пливање уврсте као обавезни за све основне школе и верујемо да ћемо тако допринети да се деца што више баве спортом – казао је Горан Весић, подсетивши да је Град Београд подржао и пројекат Марине Маљковић у коме хиљаду девојчица тренира кошарку по најбољем програму на свету.

На предстојеће такмичење „Мегдан” посетиоце су позвали и такмичари Васо Бакочевић из Рисна и Игор Крстић из Београда, обећавши добру, спортску и фер борбу свих учесника у такмичењу.