понедељак, 2. децембар 2019.

Положени венци на споменике ослободиоцима Београда

Председници Србије и Белорусије, Александар Вучић и Александар Лукашенко, у присуству градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића, положили су данас венце на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу, чиме су одали почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату.

Лукашенко је тиме започео дводневну званичну посету Србији, а двојицу председника на Гробљу ослободилаца Београда 1944. дочекали су почасни батаљон Гарде и оркестар Војске Србије, уз интонирање химни двеју земаља.

Гробље ослободилаца Београда, које се налази прекопута Новог гробља, посвећено је југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године.

У меморијалном комплексу, отвореном 20. октобра 1954. године, сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и партизанских одреда Југославије (НОВ и ПОЈ) и 818 бораца Црвене армије. У борбама за ослобођење Београда, од 12. до 20. октобра 1944. године погинула су 2.944 борца НОВ-а и ПОЈ-а и 961 борац совјетске Црвене армије.

На Спомен-гробљу се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе над фашизмом. Гробље је обновљено 2009. године поводом 65. годишњице ослобођења Београда.