четвртак, 5. децембар 2019.

Горан Весић озваничио почетак акције „Дрво генерације”

Заменик градоначелника Горан Весић озваничио је данас почетак акције „Дрво генерације”, у оквиру које ће у свим београдским основним школама прваци засадити по дрво. Овај еколошки пројекат, а истовремено и део практичне наставе у природи, започео је у ОШ „Зага Маливук” у Крњачи. 

Догађају су присуствовали члан Градског већа Драгомир Петронијевић, који је акцију и осмислио, секретар за образовање Славко Гак, секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и председник општине Палилула Александар Јовичић. 

Весић је том приликом изразио уверење да ће ова акција постати традиционална и прецизирао да ће деца бринути о свом дрвету свих осам година током основног школовања, али и касније. 

– Развијамо осећај потребе очувања животне средине и желимо да вежемо децу за конкретно дрво, како би бринула о околини. У Београду има 185 школа, па ће акцијом бити обухваћено око 17.000 деце – рекао је Весић.

Он је напоменуо да је интересовање велико јер и ђаци осталих разреда траже своје дрво, што ће им бити омогућено, посебно у објектима који имају велика школска дворишта. Весић је нарочито похвалио Општину Палилула, која о свом трошку сређује фасаду на школи „Зага Маливук”.

– Када сви заједно радимо, можемо да урадимо много лепих и добрих ствари за Београд, посебно у овој области. Београд је зеленилом покривен са око 15 одсто, а циљ је да тај проценат буде 25. Ово је једна од акција која треба да нас доведе до тог циља – истакао је Весић.

Председник општине Палилула Александар Јовичић захвалио је Горану Весићу и представницима Града Београда јер су подржали ову, како је рекао, племениту акцију и што све више новца улажу у насеља на левој обали Дунава.

– Такође, захваљујем им на томе што је буџет Општине Палилула из године у годину све већи. Управо из таквог буџета имамо могућност да после 30 година уређујемо школе, фасаде, столарију и комплетно сређујемо тоалете – навео је Јовичић.

Он је прецизирао да је та општина за ову годину издвојила 80 милиона динара за реновирање школа и вртића.

– Наредне године биће одвојено и више средстава за те намене, јер се домаћинском политиком Града Београда све више средстава преноси и општинама. У сарадњи са Градом Београдом, општине ће у будућности моћи да сређују и старачке домове, домове здравља и амбуланте – најавио је Јовичић.

Директорка школе „Зага Маливук” Радмила Тошовић изразила је задовољство јер је та школа прва у престоници која је добила „Дрво генерације”.

– Ученици и родитељи су пресрећни оваквом акцијом јер имају осећај заједништва. Деца су стекла утисак да се, осим школе и родитеља, и шира друштвена заједница бави њиховим васпитањем – закључила је Тошовићева.