четвртак, 5. децембар 2019.

Манифестација „Спорт за све” окупила децу са инвалидитетом и сметњама у развоју

Градска секретарка за социјалну заштиту отворила је манифестацију за децу са инвалидитетом „Спорт за све”, која је инклузивног карактера, у Спортској хали „Александар Николић” поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Догађају су присуствовали и вршилац дужности подсекретара за спорт и омладину Никола Раичић и председник Спортског савеза особа са инвалидитетом Града Београда Велибор Кнежевић.

Станисављевићева је истакла да је ова манифестација наставак једне лепе идеје која је започета пре две године под слоганом „Спорт за све”. 

– Спорт мора да буде доступан за све, и то и јесте трајно опредељење Града Београда када је у питању подршка особама са инвалидитетом и деци са сметњама у развоју. Не смеју да постоје разлике и зато се ми ангажујемо и дајемо максималну подршку како би сви имали једнаке шансе и могућности у раду – рекла је Наташа Станисаваљевић.

Она је навела да ће Град Београд у будућности реализовати низ активности. 

– Град Београд ће наставити да даје подршку пројекту „Спорт за све” и надам се да се и следеће године видимо на овом месту истим поводом, као и да ће ова манифестација бити традиционална. Поздрављам све спортисте и учеснике који једни другима пружају подршку и желим им да се лепо данас проведу – рекла је градска секретарка. 

Раичић је захвалио свим спортистима и спортским радницима што се веома труде и дају значајан допринос, јер су запажени значајни резултати.

– Број особа са инавлидитетом које се баве спортом се из године у годину повећава, а Град Београд ће наставити на том путу подршке, када је реч о Спортском савезу особа са инвалидитетом, као и спортских клубова – рекао је он и додао да ће знатна средства бити и издвојена за спортске стручњаке који ће радити са особама са сметањама у развоју. 

Председник Спортског савеза особа са инвалидитетом Града Београда Велибор Кнежевић рекао је да је ово друга година како се манифестација организује у овој дворани и шаље поруку мира и љубави у свет.

– Пре два дана смо обележили дан особа са инвалидитетом и град је промовисао  дивну причу о заједништву под називом „Београд једнаких могућности”. Желео бих нарочито да истакнем да Србија добија инклузивне терене, један је изграђен у Ћићевцу, а други се гради у Београду. У нашем граду се одвија много манифестација које су посвећене особама са инвалидитетом и о њима се води рачуна на различите начине – рекао је Кнежевић и додао да је ова манифестација организована са циљем да се промовише спорт и да се што више особа ометених у развоју бави спортом, као и да за то имају исте могућности. 

Учешће у манифестацији је узело око 500 деце из Београда, као и параолимпијци Драженко Митровић, Марија Мичев и Жељко Димитиријевић, који је са двоје малишана свечаним симболичним чином отворио манифестацију са 20 различитих спортских дисциплина.