среда, 11. децембар 2019.

Богат и разноврстан програм „Београдске зиме” на 23 локације у граду

Град Београд својим суграђанима пету годину заредом организује „Београдску зиму”, која траје цео децембар и јануар на 23 локације у граду, са преко 200 бесплатних различитих програма, рекао је помоћник градоначелника Андреја Младеновић гостујући у емисији „Свитање” на Телевизији „Пинк”.

Он је поручио да је и ове године постављен Трг бајки испред Порозишта „Вук Караџић”, Трг отвореног срца на Тргу републике, биоскоп на отовреном на Тргу Николе Пашића.

– На Тргу републике, од 20. децембра биће отворено и велико клизалиште, док ће у фоајеу Комбанк дворане бити организовани бројни програми. Програм ће се наставити и након Нове године, када ће код Храма Светог Саве бити отворено Божићно сеоце, те ће тако и млађи и одрасли суграђани моћи да учествују у различитим програмима – рекао је Младеновић.

Према његовим речима, за прославу дочека Нове године, 30. и 31. децембра, Београђане очекују два велика концерта. 

– Очекујемо рекордну посету туриста тих дана, јер је програм сјајан и верујем да ће музичке звезде као што су Лепа Брена, Маја Беровић, Кики Лесандрић и други, додатно улепшати и загрејати атмосферу. У приградским општинама такође ће бити организовани догађаји, а засијаће и ови делови града, који су скоро потпуно реконструисани. Отварају се и нове сцене, као што ће то бити случај са Парком војводе Вука – рекао је он.

Младеновић се осврнуо на догађај откривања споменика Николају Краснову, за који каже да је заокружио одавање почасти овој значајној личности за Београд.

– Краснов је добио улицу у нашем граду, затим и спомен-плочу, а сада и споменик у Малом Ташмајдану, прекопута Архива Србије, који је такође његово дело. Он је после емиграције из Русије дошао у Србију и допринео да се наша земља после Великог рата додатно развије – подсетио је помоћник градоначелника и додао да је ово мали дуг за све што је он учинио за нашу престоницу.

Говорећи о делима Краснова, Младеновић је истакао да је овај велики архитекта радио на пројектовању многих зграда и енетеријера. 

– Руски уметник је чак организовао и уредио сахрану краља Александра Карађорђевића, па и чесме које су означавале пут повлачења нашег народа преко Албаније до Крфа. Ми смо му напаривили споменик у белом камену, у седећем положају за столом, и врло је необичан као такав. Небојша Савовић Нес, аутор споменика, желео је да прикаже архитекту како ствара идеје, којих је имао прегршт – навео је Младеновић и додао да откривање овог споменика има значаја при утврђивању већ одличних веза са руским народом.

Он је напоменуо да је у понедељак, у оквиру програма откривања споменика, одигран и један кратак драмски приказ у Старом двору о његовом животу, али и општењу са тадашњим властима. 

– По тексту Милована Витезовића приказано је колико је он био значајан у то време, упућен у збивања у нашем главном граду, али и колико су га ценили. Он је комуницирао са краљем, министрима, данас важним српским историјским личностима. Краснов је поставио постулате у развоју српског и београдског урбанизма, планирања и архитектуре – закључио је Младеновић.