среда, 11. децембар 2019.

Градоначелник Радојичић честитао Петеру Хандкеу на уручењу Нобелове награде и позвао га да посети Београд

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић честитао је Петеру Хандкеу највеће признање у књижевности – Нобелову награду, истичући да је награда отишла у праве руке и да се нада да ће на радост свих нас ускоро посетити Београд.

–  Највеће признање у књижевности отишло је у руке сјајног писца, хуманисте и човека који воли Србију – рекао је Радојичић.

Радојичић је позвао Хандкеа да дође у Београд, истићући да је његов успех велика ствар за грађане Београда. Градоначелник је подсетио да је писац пре четири године постао почасни грађанин Београда.

– Била би нам велика част да Хандке поново посети Београд, а за све наше грађане, који су упознати с делима овог великог човека и писца, искрена радост. Његов успех је велика ствар за наш град и наш народ, с обзиром на то да је својим вишедеценијским радом промовисао Београд и Србију. Господин Хандке је пре четири године постао почасни грађанин Београда. Доживљавамо га као великог пријатеља и дочекаћемо га пуног срца, као и увек када је долазио у Београд – рекао је градоначелник.

Радојичић се осврнуо и на увреде и негативне етикете које се приписују славном писцу.

– Хандке је писац који је увек показивао храброст и био достојан свог става, моралних принципа, и у томе је његова величина. Иако оспораван, никада није одустао од намере да прикаже истину о свим недаћама кроз које смо ми Срби прошли. Знамо да то некима смета и да им се не допада, али дужни смо да увек осудимо такве нападе – истакао је Радојичић и додао да, након свега што смо прошли, увек се морамо залагати за истинито приказивање историје нашег народа.