петак, 13. децембар 2019.

Весић: Град успешно завршио преговоре са синдикатом запослених

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је преговарачки тим Града Београда, који је предводила начелница Градске управе Сандра Пантелић, завршио преговоре са представницима Организације синдиката Градске управе Града Београда и постигао договор о закључењу посебног колективног уговора код послодавца, којим се предвиђају већа права и повољнији услови рада од права и услова који су утврђени законима и Посебним колективним уговором за запослене у јединицима локалне самоуправе, као и права која нису утврђена законом, уколико законом није утврђено другачије.

– За запослене су проширена права: у погледу коришћења права на плаћено одсуство (у случају смрти сродника ван територије Републике Србије дата су три дана, уместо једног, како предвиђа ПКУ), уведена су права и за штићенике који су неправедно били изостављени у дефинисању чланова уже породице, предвиђени су обавезни лекарски прегледи за запослене, које већ традиционално обезбеђујемо, при чему смо и од Синдиката добили посебне похвале. Наиме, након спроведених систематских прегледа, а захваљујући благовремено откривеној болести, спасено је неколико људских живота, што заиста нема цену. Предвиђено је и право на солидарну помоћ за побољшање материјалног и социјалног положаја запослених, посебно водећи рачуна да запослени са нижим примањима добију већи износ солидарне помоћи, а све у складу са расположивим средствима у буџету. Усклађене су и одредбе у вези са начином обрачуна накнаде плате за време годишњег одмора. Осим тога, предвиђено је и право на накнаду трошкова за исхрану у току рада (топли оброк), као и регрес за коришћење годишњег одмора од 2020. године, чији износ утврђује Влада РС – рекао је Горан Весић.

Он је истакао да су посебним колективним уговором први пут регулисана права за лица ангажована ван радног односа, а која су значајан чинилац у систему функционисања града. 

– За ова лица, чувене „уговорце”, под одређеним условима обезбедили смо право на поклон за Нову годину – новчану честитку за децу до 15 година, плаћено одсуство у одређеним животним ситуацијама, посебно за одсуства везана за склапање брака и рођење деце. На тај начин посебно подржавамо политику Владе Републике Србије која се односи на подршку породици и деци. Предвиђено је и плаћено одсуство у ситуацијама које се не могу предвидети, право на месечну претплатну карту за долазак и одлазак са рада за период трајања радног ангажовања, право на солидарну помоћ за побољшање материјалног и социјалног положаја лица ангажованих ван радног односа, такође у складу са критеријумима које смо предвидели – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је поручио да ће Град Београд наставити и даље да унапређује сарадњу са Синдикатом, у циљу доношења конструктивних решења којима се побољшавају услови рада, као и материјални положај запослених и лица ангажованих ван радног односа.