понедељак, 16. децембар 2019.

Обавештење о обавези годишњег извештавања за Локални регистар извора загађивања

Секретаријат за заштиту животне средине обавестио је сва привредна друштва, друга правна лица и предузетнике, чије активности доводе до загађивања животне средине, да су у обавези да овом секретаријату доставе податке о загађујућим материјама које се емитују у животну стредину ради уноса у Локални регистар извора загађивања (ЛРИЗ). Податке о загађујућим материјама које се емитују у животну средину потребно је унети у електронску базу података, која се налази на сајту Града Београда, на страници Секретаријата за заштиту животне средине, у делу Корисни линкови, под називом „Локални регистар извора загађивања”.

За потребе регистрације, којом ће бити омогућен унос података у базу, потребно је доставити на registarzagadjivaca@beograd.gov.rs имејл адресу, а иста ће убудуће бити употребљена као корисничко име. Инструкција за унос података у базу саставни је део базе. 

Потребно је да се подаци за извештајни период од 1. јануара до 31. децембра 2019. године унесу у базу података најкасније до 31. марта 2020. године.
Правна лица која испуњавају услове о минималним граничним вредностима капацитета за одређену привредну делатност, како је  наведено у Прилогу 1, Листа 2 – Списак делатности и минималне граничне вредности за извештавање за локалне регистре извора загађивања Правилника о методологији за израду националног и локалног регистра извора загађивања, као и методологији за врсте, начине и рокове прикупљања података, у обавези су да поступају у складу са овим правилником и да Секретаријату за заштиту животне средине доставе податке о изворима загађивања, врстама, количинама, начину и месту испуштања загађујућих материја у ваздух, воду и земљиште, као и о количинама, врсти, саставу и начину третмана и одлагања отпада. 

Сва питања и појашњења могу се добити у Секретаријату за заштиту животне средине на имејл: registarzagadjivaca@beograd.gov.rs, наведено је у саопштењу овог секретаријата.