понедељак, 16. децембар 2019.

Весић: Константно радимо на повећању броја паркинг места

Заменик градоначелника Горан Весић и директор „Паркинг сервиса” Андрија Чупковић обишли су данас радове на изградњи паркиралишта на Новом Београду, смештеног између управне зграде „Ер Србија”, нове аутобуске станице и насеља Белвил.

Весић је истакао да ће нови паркинг простор имати 425 места, од којих је 21 место резервисано за особе са инвалидитетом. Према његовим речима, вредност радова је 100 милиона динара, док је рок за њихов завршетак пет месеци.

– На новом паркинг простору ће првих 15 минута бити бесплатни, што ће родитељима који доводе децу у оближњи вртић омогућити несметен долазак и одлазак са децом. Та места ће бити исцртана као породична паркинг места, која су по прописима шира и омогућавају коришћење дечјих колица – указао је заменик градоначелника и захвалио „Паркинг сервису” на сарадњи.

Нова локација за паркирање је битна, како је рекао, јер све више људи ради и живи у том делу града, али и због изградње нове аутобуске станице која ће такође имати свој паркинг простор.

Весић је подсетио да је у последње четири године на Новом Београду урађено скоро 2.000 паркинг места, попут локација у Булевару Зорана Ђинђића, Јурија Гагарина, Милутина Миланковића.  

– Радимо константно на повећању броја паркинг места, посебно на Новом Београду, јер се број аутомобила у нашој престоници непрестано повећава. У овом тренутку, од 2,5 милиона аутомобила у Србији, њих близу 700.000 је у Београду – навео је Весић.

Он је подсетио да Београду у центру града недостаје око 5.000 паркинг места, а ван центра око 10.000 места и закључио да управо овакви радови доводе до решења тог проблема.

Чупковић је додао да ће одређени број паркинг места бити понуђен по повлашћеној цени за станаре који живе у близини новог паркиралишта. Такође је истакао да ће нови паркинг простор бити потпуно аутоматизован – прво отворено паркиралиште у Београду које ће радити без људи, поред постојећа 22, која већ раде по истом принципу у затвореном простору.