субота, 21. децембар 2019.

Весић: Србија са поносом слави осам векова аутокефалности цркве, државности и уставности

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и патријарх српски Иринеј присуствовали су вечерас у крипти Храма Светог Саве Свечаној академији „Осам векова аутокефалности 1219-2019”, коју су заједнички организовали Српска првославна црква и Град Београд. Обележавању јубилеја присуствовали су чланови Владе и Народне скупштине Републике Србије, представници Града Београда, чланови Градског већа и секретаријата, представници Срба са Косова и Метохије, представници дипломатско-конзуларних представништава и бројни грађани.

Пре Свечане академије, заменик градоначелника Горан Весић истакао је да Београд вечерас са поносом слави осам векова аутокефалности наше цркве.

– Осам векова постојања наше цркве је и осам векова постојања наше државе, што је и доказ да смо један од најстаријих народа са дугом државном и црквеном традицијом. Пре осам векова је, осим аутокефалности наше цркве, Србија добила и законоправило, односно Крмчију Светог Саве што је први српски устав, тако да можемо рећи да ове године славимо и осам векова уставности. Мало је народа у свету који могу да се подиче тако дугом уставношћу, црквеном и државном самосталношћу. Управо зато је важно да се подсетимо шта смо били и да чувамо успомену на нашу уставност, државу и цркву – истакао је Весић.

Он је најавио да ће идуће године Храм Светог Саве бити коначно завршен.

– На тај начин ћемо завршити велики друштвени и државни посао који је започет још тридесетих година прошлог века. Осима Храма биће уређена и читава његова околина, тако да заиста ову и наредну годину Београд дочекује са пуним поносом. Можемо рећи да се са поносом сећамо наше историје како бисмо за грађане обезбедили бољу будућност и као народ корачали напред – истакао је Весић.

Свечана академија, у режији Саше Габрића, а чији сценарио потписују Милован Витезовић, Братислав Петковић и Саша Габрић, протекла је у беседама глумаца београдских позоришта који су тумачили ликове Светог Саве, Светог Николаја Велимировића, Доментијана Хиландарца и Михајла Пупина. Најлепше духовне и световне српске песме поводом обележавања овог значајног јубилеја изводио је Хор РТС-а под руководством маестра Бојана Суђића.