понедељак, 23. децембар 2019.

Радојичић: Стабилно снабдевање електричном енергијом кључно за даљи развој града

Постављањем високонапонских каблова у делу Београда на води обезбеђено је стабилно снабдевање електричном енергијом централних делова града, али и Новог Београда. Ради се о најсавременијој технологији изузетно важноj за Београд, јер су досадашње електричне инсталације биле старе 40 година, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић. 

Он је истакао да је у питању изузетно битан пројекат за даљи развој града и напоменуо да je реч о савременој мрежи попут оних које се користе у најразвијенијим градовима Европе и света. 

– Нови енергетски каблови који су пуштени под напон налазе се на тренутно важној траси у два правца – од центра преко Београда на води и нове трафостанице „Београд 45” до Новог Београда. Овим је обезбеђено да Београђани, гости нашег града и компаније у дужем временском периоду имају сигурно електроснабдевање. Све ово је наравно важно и за даљи развој градске инфраструктуре. У овом делу града тренутно се гради велики број стамбено-пословних објеката и на овај начин обезбеђујемо миран наставак радова, док инвеститори са великом сигурношћу могу да наставе улагања у Београд. Захваљујем људима из „Електромреже Србије” који су посао завршили у рекордно кратком року – рекао је Радојичић. 

Директорка „Електромреже Србије” Јелена Матејић потврдила је да се ради о најсавременијој технологији.

– Ово је прва примена технологије суве градње, односно сувих каблова напона 110 киловата. Примењена је и софистицирана технологија спајања уљних и сувих каблова, а коришћен је и систем дигиталног мониторинга, као и систем постављања софистицираних оптичких каблова за детекцију механичких удара – рекла је Јелена Матејић.