уторак, 24. децембар 2019.

Градоначелник Радојичић отворио изложбу „Грбови Београда и београдских општина”

У галерији Историјског архива Београда, градоначелник Зоран Радојичић отворио је данас изложбу „Грбови Београда и београдских општина” која прати развој територијалне хералдике, хералдичких и псеудохералдичких обележја – грбова, застава и амблема.

Радојичић је истакао да је изложба веома важан догађај у историјском и уметничком погледу, указавши да је Цицерон рекао да је историја мајка мудрости, а Винстон Черчил да се историја понавља и да је у том понављању важно учити на грешкама.

– Грбови нам дају поруке о идентитету, друштвеним и историјским приликама. На Великом грбу Београда имамо реку и тврђаву које симболизују нашу престоницу, двоглавог орла који симболизује српство, као и ордене победника у Првом и Другом светском рату. Сви ти симболи говоре да смо храбар и слободарски град који је знао извојевати победу – указао је градоначелник.

Он је подсетио да је ова изложба круна успешне године Историјског архива Београда, подсетивши на реконструкцију два депоа од по 1.200 метара квадратних.

– Намера је да наставимо да улажемо у ову значајну институцију. Идеја је да се у наредној години распише тендер за нових 4.500 метара квадратних Историјског архива Београда, како би се на адекватан начин сместила богата грађа – указао је први човек престонице и подсетио да је само у овој години кроз архив прошло 15.000 људи. 

Позвао је суграђане да посете изложбу, која ће бити отворена до краја јануара 2020. додине, и да покушају да пронађу идентитет грба Града Београда и београдских општина.

Директор Историјског архива Београда Драган Гачић навео је да је изложбу уприличио историчар Марко Перић.

Он је поновио да је ове године урађена реконструкција два депоа укупне површине од 2.400 метара квадратних и захвалио Граду Београду на уложена 144 милиона динара. То је, према његовим речима, највећа инвестиција у културу прошле године у престоници.

Догађају је присуствовао председник Српског хералдичког друштва „Бели орао” Драгомир Ацовић, чији је легат био најважнији извор у припреми изложбе, као и вршилац дужности директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Милета Радојевић.

Изложба „Грбови Београда и београдских општина” подељена је у две целине. Први део је посвећен историјату грба Београда и његовом развоју од доба Стефана Лазаревића. Други део посвећен је развоју модерне територијалне хералдике и њеној примени у успостављању симбола за 17 београдских општина.