среда, 25. децембар 2019.

Конзерваторско-рестаураторски радови на Београдској тврђави

Јавно предузеће „Београдска тврђава” наставиће обимне конзерваторско-рестаураторске радове на простору Београдске тврђаве у циљу очувања културног добра и безбедности посетилаца. У наредном периоду изводиће се радови на обнови југоисточног бедема и комплекса Сахат и Барокне капије.  

Комплекс Сахат и Барокне капије представља једну од великих атракцијa, због чега ће Јавно предузеће „Београдска тврђава” у потпуности средити овај комплекс. 

Барокна капија је до 1987. године била зазидана и ван функције, када је ревитализацијом формирана Галерија Београдске тврђаве. Последњa рестаурација овог комплекса рађена је 2003. године, када је утврђено комплексно стање и неопходност додатних радова. Тада је подигнута привремена надстрешница, која се на овом простору налази већ 16 година, због чега је дошло до убрзаног пропадања унутар самих капија, поготову у Галерији Београдске тврђаве, која је данас затворена за посетиоце.

Комплекс Сахат и Барокне капије са Сахат-кулом инкорпориран у средњовековни бедем представља јединствени склоп унутар Београдске тврђаве, који се издваја различитошћу архитектуре, техника зидања и техничких решења. 

Враћањем у функцију простора у ком се некада налазила Галерија Београдске тврђаве и ревитализацијом нових простора, посетиоцима ће бити доступан још један објекат, као и нови садржаји који ће се у њему реализовати. У плану је отварање визиторског центра у овом простору, који би био намењен организовању различитих програма. 

Овим веома обимним и значајним радовима чува се споменик културе од изузетног значаја за Републику Србију и уједно доприноси његовој презентацији и популаризацији. 

Извођачи радова су КОТО д.о.о. и Термомонт д.о.о.