недеља, 12. јануар 2020.

Весић: Београд коначно добија фабрику за прераду отпадних вода

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је јутрос, гостујући у „Новом јутру” РТВ Пинк, да ће ове недеље у Влади Републике Србије бити потписан Споразум о пројектовању, финансирању и изградњи прве фазе фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу. 

Споразум ће, како је подсетио, бити потписан са кинеском компанојом ЦМЕК, а на основу Меморандума о разумевању који је 2018. године у Пекингу потписао председник Александар Вучић.

– Коначно почиње изградња фабрике за прераду отпадних вода у Београду. Трећина Београда нема канализацију, а сва наша канализација, без икакве прераде, излива се директно у Саву и Дунав. Имамо преко 100 излива канализације у наше реке. И после се неко пита зашто се у граду током лета осећа непријатан мирис када падне водостај река. Фабрика за прераду отпадних вода у Великом селу покрива подручје на коме живи 1,5 милиона становника, а када буде пуштена у рад биће смањен директан излив канализације у Дунав и Саву за око 80 одсто – рекао је Весић.

Он је додао да ће нова фабрика „покупити” све отпадне воде са подручја јужног дела града Сремчица–Железник – Жарково –  Баново брдо – Сењак, западног дела града Нови Београд – Земун и централног дела Старог Београда. 

– Градимо недостајуће колекторе, тунеле и црпне станице којима ће се употребљене воде довести до будуће фабрике за пречишћавање отпадних вода на локацији Велико село. Пројекат ће бити реализован у две фазе. Вредност прве фазе је 271.700.000 евра и за њену реализацију обезбеђен је новац кроз међудржавни споразум Републике Србије и Народне Републике Кине. У првој фази градимо недостајеће делове интерцептора, са деоницом тунела Хитна помоћ – Венизелосова. Реконструишемо канализациону црпну станицу „Мостар”, која ће препумпавати отпадну воду из јужног дела града, подсливова Железник, Баново брдо, Топчидер и Сењак, градимо канализациону црпну станицу „Ушће – Нова”, са сифоном дужине око 500 метара пречника фи 4000 испод реке Саве, која ће препумпавати отпадну воду из западног дела града, Нови Београд и Земун, до везе са интерцептором. Такође, градимо прву фазу фабрике за прераду отпадних вода „Велико село” са механичким третманом који подразумева препумпавање и пречишћавање на грубим и финим решеткама, уклањање песка, суспендованих материја и масти у аерисаним песколовима – објаснио је заменик градоначелника. 

Он је навео да ће у другој фази, која још увек није уговорена, фабрика за прераду отпадних вода добити примарни третман, који подразумева издвајање муља у примарним таложницима, и секундарни третман, који ће укључити биолошко уклањање азота и фосфора напредним поступцима на бази активног муља, као и издвајање муља у секундарним таложницима, а да је могућ и терцијални третман у будућности имајући у виду пооштрење захтева законске регулативе. 

Весић је најавио да ће Београд градити још четири мање фабрике за прераду отпадних вода, односно оних 20 одсто које се неће прерађивати у Великом селу и појаснио да су то битно мања постројења која град може и сам да финансира. 

– Управо пројектујемо фабрику за прераду отпадних вода у Батајници и са Европском инвестиционом банком преговарамо о пројектовању и изградњи фабрика за прераду отпадних вода у Остружници и Обреновцу, као и о изградњи канализације у Калуђерици. Први пут у историји, Београд ће прерађивати своје отпадне воде и неће уништавати две реке на којима живи. Зато су ово добри дани за Београд, не само за екологију већ и за здравље наших грађана. Ова година је добра за еколошки Београд јер је почела укидањем пластичних кеса, а већ у првом месецу потписујемо уговор за изградњу фабрике за прераду отпадних вода – поручио је Весић.