уторак, 14. јануар 2020.

Бесплатни програми за време зимског распуста, од сутра ваучери за школе пливања

Секретаријат за спорт и омладину и у школској 2019/2020. години наставља с реализацијом бесплатних програма у области спорта за ученике основних и средњих школа у Београду, који почињу 1. фебруара и трају до 29. фебруара 2020. године.

Сви заинтересовани београдски ученици узраста од седам до 18 година моћи ће у зимским данима своје слободно време да проведу у спортским центрима где им се пружа могућност да науче да клизају или пливају, а онима који су већ савладали те вештине да уживају у овим спортовима. Такође, заинтересовани ученици моћи ће да учествују у зимским камповима са разноврсним спортско-рекреативним програмима и креативним радионицама, најављено је из Секретаријата за спорт и омладину.

Циљ бесплатних програма је да се свој деци, без обзира на материјални статус, омогући бављење спортом, стицање здравих животних навика и промена начина живота. И овог распуста, Секретаријат за спорт и омладину поделиће одређени број ваучера и за децу без родитељског старања.

Спортско-рекреативни програми биће реализовани у спортским центрима у Београду и у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Обуку пливања и усавршавање техника пливања организоваће 20 спортских клубова.

Школарцима се предлаже да се пријаве на неки од програма.
 
Школe пливања (обука непливача и усавршавање технике пливања) организују спортске организације (клубови и центри) у спортским центрима, и то: Акционарско друштво Културно-спортски центар „Пинки – Земун”, Градски центар за физичку културу, Спортски центар „Ташмајдан” д.о.о. Београд, Привредно друштво „25. мај – Милан Гале Мушкатировић” д.о.о. Београд, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, Јавно предузеће Спортски центар „Нови Београд”, Јавно предузеће Спортско-културни центар Обреновац, Спортско удружење „Тонус спорт”, Пливачки клуб „Таурунум”, Пливачки клуб „Баракуда”, Пливачки клуб „Термоелектрана Колубара” Велики Црљени, Пливачки клуб „Ушће”, Пливачки клуб „Београдски пливачки клуб”, Пливачки клуб „Л.А. Колубара” Лазаревац, Пливачки клуб „НУН”, Српски пливачки клуб, Пливачки клуб „11. aприл”, Пливачки клуб „Врачар”, Клуб за водене спортове „Морнар”, Пливачки ватерполо клуб „Земун”, Пливачки ватерполо клуб „Нови Београд”, Ватерполо клуб „Стари град”, Ватерполо клуб „Сингидунум”, Ватерполо клуб „Београд”, Ватерполо клуб „Таш”, Женски ватерполо клуб „Црвена звезда”, Ватерполо клуб за даме „ТАШ 2000” и Клуб корективног пливања, ватерпола и рекреације „Врачар”.

Рекреативно клизање организују следећи спортски центри: Јавно предузеће Спортски центар „Олимп – Звездара”, ЈП за уређење, коришћење и одржавање „Ада Циганлија” и Спортски центар „Ташмајдан” д.о.о. Београд.

Зимски кампови са разноврсним спортско-рекреативним и креативним програмом организују следећи центри, и то: Градски центар за физичку културу, Спортско-рекреативни центар „Пионирски град”, Јавно предузеће за обављање послова из области спорта и рекреације „Сурчин”, Установа спортски центар „Вождовац”, Јавно предузеће Спортски центар „Олимп – Звездара”, Установа за вршење јавне службе у области физичке културе Спортски центар „Љубомир Ивановић Геџа”, Туристичко-спортска организација „Чукарица”, Јавно предузеће Спортско-културни центар „Обреновац”, Привредно друштво „Мирко Сандић” д.о.о. Београд – Врачар, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије и Установа „Вождовачки центар Шумице”.

У спортски камповима млади ће моћи да се баве следећим спортовима: кошарком, одбојком, рукометом, фудбалом, атлетиком, џудом, каратеом, рвањем, кик-боксом, реалним аикидом, теквондом, ритмичком гимнастиком, плесом, стоним тенисом, стреличарством, пикадом, шахом, фитнесом и аеробиком за децу, скакањем са мале трамбулине, а биће организоване још неке забавно-рекреативне радионице.

Спортско-рекреативне програме за ученике са инвалидитетом са разноврсним спортско-рекреативним садржајима организују: Пливачки клуб за особе са инвалидитетом „Свимбо”, као и Спортски савез особа са инвалидитетом Београда.

За све спортске програме препоручено је да се заинтересовани ученици пријаве организатору пре почетка програма јер је број места ограничен. Такође, ученици који користе спортске објекте у обавези су да имају неопходну спортску опрему.

Најважније информације о програмима које суфинансира Град Београд – Секретаријат за спорт и омладину, за време трајања зимског школског распуста 2019/2020. године, а које укључују и податаке о времену и месту одржавања програма и контакт телефоне организатора програма, објављене су до краја јануара 2020. године, на званичном сајту Града Београда: www.beograd.rs и на инстаграм профилу: @sportiomladinabeograd

Препорука је да се корисници програма упуте на поменути сајт из разлога што најбрже могу доћи до информација које су им неопходне за укључивање у програме за које су највише заинтересовани.

Секретаријат за спорт и омладину ће од сутра до 31. јануара делити ваучере којима се остварује право на бесплатну школу пливања. Подела ваучера ће се вршити у просторијама Секретаријата за спорт и омладину, Краљице Марије 1 (11. спрат), сваког радног дана од 9 до 15 часова, односно до истека ваучера јер је број истих ограничен, и како су прецизирали из овог секретаријата, односе се само на школе пливања. Изузетак су школе пливања на територији општина Лазаревац и Обреновац, где ће се ваучери делити близу места реализације програма, и то на следећи начин: 

– Пливачки клуб „Термоелектрана Колубара” ће ваучере за „Зимску школу пливања 2020” делити у Савезу спортова Општине Лазаревац, Савету за спорт МЗ „Велики Црљени” и на благајни Спортског центра у Великим Црљенима од 15. до 31. јануара;
– Пливачки клуб „Л.А. Колубара” Лазаревац ће ваучере за програм школе пливања делити у просторијама СРЦ „Колубара” у Лазаревцу сваког радног дана од 15. до 31. јануара, од 19 до 20 часова;
– Јавно предузеће Спортско-културни центар „Обреновац” ће ваучере за програм школе пливања „Радујмо се, пливајмо” делити од 15. до 30. јануара, од 10 до 14 часова, у Клубу за децу и младе у Дому културе „Обреновац”.

Позивају се сви заинтересовани родитељи да посете овај секретаријат и преузму ваучер за своју децу, али искључиво за школе пливања, док се за остале програме обраћају директно реализаторима. По преузимању ваучера дужни су да што пре, односно пре почетка програма пријаве децу клубу који ће их евидентирати и распоредити у одговарајућу групу, а добиће и термине када ће ученици долазити у школу пливања, прецизирано је у саопштењу.
Детаљне информације могу се погледати на следећем линку:
https://www.beograd.rs/images/data/88290f33e638a5bbb30f679fa74a8561_6044613534.pdf