уторак, 14. јануар 2020.

Весић честитао 108. рођендан најстаријој Београђанки

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је Надежду Павловић, најстарију суграђанку у Београду са Врачара, која данас слави 108. рођендан и том приликом јој у име Града Београда уручио рођендански поклон, мараму, брош, вино и своју њигу о Београду.

Весића су са Надеждом дочекали син Радмило, снаја Рада и једна од геронтодомаћица, која брине о њој 18 година.

Надежда је рођена 1. јануара 1912. године по јулијанском календару, те га тако на данашњи датум и прославља. Завршила је Учитељску школу и Педагошку академију, радила је као наставник српског и немачког језика.

Весић је са слављеницом разговарао о њеном виталном здрављу, за које она каже да је у њеним годинама добро и да једва чека лепо време и пролеће да више шета. Бака Нада је до прошле године возила и бицикл тренажер, али су јој лекари забранили из здравствених разлога.

Разговарали су и о образовању некада и данас, о њеним педагошким методама и начинима којима је покшавала да приволи ђаке да заволе њене предмете и учење.

Надежда, која је веома ведрог и позитивног духа и увек насмејана, присетила се и тешких ратних момената и дана окупације Србије, када је живела у Ваљеву, као и тренутака када је несвесно спасила два живота.

– Имала сам много среће у животу у веома тешким тренуцима и трудила сам се да трезвено размишљам и доносим одлуке – рекла је слављеница.

На прошли, 107. рођендан, Надежду је посетио председник Србије Александар Вучић, кога је бака овог пута поздравила и рекла да јој је тај сусрет остао у веома лепом сећању.

Надежда има сина Радмила у Новом Саду и ћерку Жељку у Калифорнији, која се у току дружења јавила путем „Скајпа”, петоро унучади и чека седмо праунуче које је на путу.

Живи сама, помажу јој геронтодомаћице, а сваке недеље обилазе је син и снаја.

Рођенданском дружењу, поред Весића, присуствовала је и одборница у Скупштини Града Београда Драгиња Влк.