среда, 15. јануар 2020.

Отворена изложба на тему урбане мобилности у Националној галерији „Београд”

Градски урбаниста Марко Стојчић и секретар за саобраћај Душан Рафаиловић отворили су вечерас у Националној галерији „Београд” изложбу под називом „Београд у каквом желим да живим – Улице будућности”. У наредних десет дана, у Доситејевој 1 сви посетиоци ће моћи да виде 13 радова студената, удружења и пројектних тимова који су за тему имали урбану мобилност, одрживи развој, коришћење бицикала и јавног градског превоза.

Отварајући изложбу, градски урбаниста Марко Стојчић истакао је да План одрживе урбане мобилности представља интегрални део будућег генералног урбанистичког плана.

–  План одрживе урбане мобилности треба да нам укаже на неопходне кораке који ће утицати на повећање пешачког и бициклистичког кретања кроз град, као и на повећање коришћења јавног градског превоза. Желимо да за краће деонице Београђани не користе аутомобиле, већ да на здравији начин, шетњом или бициклима дођу до дестинације. Град планира изградњу додатних бициклистичких стаза како би свима који то желе омогућио да користе бицикле. Бициклистички саобраћај у Београду тренутно користи свега 0,8 одсто грађана док у Новом Саду то чини осам одсто. Наш је циљ да у годинама пред нама тај проценат достигне пет одсто. Једини начин да смањимо загађење ваздуха јесте коришћењем јавног градског саобраћаја, који ће проширењем шинског саобраћаја бити још бољи, затим метроа који ћемо градити, као и коришћењем алтернативних видова превоза, попут бицикала – казао је Стојчић.

Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић указао је на то да је пројекат урбане мобилности у трећој фази, а четврта ће значити практичну примену. Међу решењима ће бити и пројекти које од вечерас грађани Београда могу да погледају на изложби у Националној галерији „Београд”.

Током отварања, сви предлагачи добили су сертификате, а најбољи су награђени признањима. Организатори изложбе су Центар за планирање урбаног развоја и „Цес.Тра”.