среда, 22. јануар 2020.

Радојичић у посети ЈКП „Зеленило – Београд”: У 2020. наш град ће бити богатији за 6.500 стабала и 29 дечјих игралишта

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” и део базе где су смештени транспорт и механизација, након чега је најавио планове и пројекте овог предузећа за 2020. годину.

Градоначелник је истакао да је ово предузеће једно од најзначајнијих у нашем граду, поготово данас када су еколошка питања врло актуелна.

– „Зеленило” се брине да Београд буде лепши, али и здравији град. Запослени у овом предузећу обрађују 3.000 хектара зелених површина, воде рачуна о преко 1.300 дечјих игралишта, 400 спортских терена, брину и о 55.000 дрворедних стабала. У овом тренутку уређују 22 зелене површине, а у наредном периоду ће преуредити 29 дечјих игралишта, девет нових теретана на отвореном и три нова парка – истакао је Радојичић.

Он је навео и да ће ово предузеће повећати број засађених садница ове године, те ће тако бити посађено чак 6.500 садница, што је 2.500 садница више у односу на 2019. годину.

– Обилазећи овај део предузећа, уверио сам се у добро функционисање и рад овог погона. Задовољан сам људима који раде овде, почевши од машин-бравара, преко столара и других мајстора, јер они на иновативан начин унапређују наше паркове – рекао је градоначелник и додао да је у току прошле године Град Београд уложио милион евра за механизацију и опремање објеката, као и да ће скоро исти износ бити уложен и ове године.

Он је подсетио да је прошле године први пут усвојен План генералне регулације система зелених површина Београда. Зелене површине данас чине 15 одсто територије Београда, а планом је предвиђено да до 2025. године зеленило заузме 25 одсто.

Говорећи о ЈКП „Зеленило – Београд”, Радојичић је нагласио да оно има традицију дугу 90 година и да данас у овом предузећу 1.200 радника свакодневно ради на важним задацима за цео град, на чему им је посебно захвалио, као и руководству фирме. 

– Када говоримо о добром функционисању, ово комунално предузеће има само девет одсто механизације која у овом тренутку није у радном погону. Сви заједно ћемо и даље радити на унапређењу овог предузећа како би нам Београд био још зеленији и здравији – рекао је Радојичић.

Градоначелник је навео и да је ово предузеће прошле године купило седам електричних возила која не загађују животну средину, као и да ће се са том добром праксом наставити и у 2020. години.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић захвалио је градоначелнику на посети и истакао изузетну сарадњу са оснивачем – Градом Београдом. 

– Свесни смо да је наша фирма веома значајна за нашу престоницу и да Београђани имају велика очекивања због чега се и веома трудимо да их испунимо. Надам се да ћемо фирму и даље развијати на европски начин, тако да сада већ увелико размишљамо о електричним возилама ради смањења емисије штетних гасова, а све моторе које набављамо су „еуро 5” и „еуро 6” – рекао је Станојевић.