понедељак, 27. јануар 2020.

Градоначелник Радојичић на обележавању школске славе Свети Сава у Земунској гимназији најавио велику реконструкцију ове школе

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас обележавању школске славе Свети Сава у Земунској гимназији и најавио велику реконструкцију ове гимназије.

– При крају је и тендер за реконструкцију зграде Земунске гимназије, за шта ће бити опредељена 442 милиона динара, а извођачи радова имаће задатак да за 300 дана реконструишу ову установу, што ће деци омогућити да наставу прате у много савременијим и бољим условима него до сада. Земунска гимназија постоји 162 године. У овој згради је 140 година и за то време није ниједном у потпуности реконструисана – истакао је градоначелник.

Он је истакао да је Град Београд определио за Секретаријат за образовање и дечју заштиту 25 милијарди динара, што је највећа сума до сада.

– Од тог новца, 25 милиона динара опредељено је за стипендије, а 13,5 милиона за награде ђацима генерације, јер желимо да стимулишемо децу да буду што боља и добију признање за свој труд – рекао је градоначелник.

Радојичић је изразио задовољство што је на овај велики празник био гост деце и наставника Земунске гимназије.

– Свети Сава је поставио темеље образовања, просветитељства, правде и истине још пре осам векова и српски народ је срећан што има такву личност у својој историји. Данас сам имао задовољство да будем са децом која су радознала и креативна и која су припремила сјајан програм прославе, достојан сећања на једну од највећих личности српске историје – рекао је Радојичић.

Резању славског колача, уз саслужење свештеника Српске православне цркве, присуствовали су и градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, председник општине Земун Дејан Матић и директор Земунске гимназије Милош Бјелановић.

Председник општине Земун Дејан Матић истакао је да Општина Земун, заједно са Градом Београдом и Владом Републике Србије, води јединствену политику и да ће учинити све што је у њеној моћи да Земунска гимназија добије ново рухо.

– На нама је да водимо рачуна о сваком нашем ђаку, суграђанину и Општина Земун ће бити ту за свакога коме је помоћ потребна – истакао је Дејан Матић.

У културно-уметничком програму учествовали су ђаци различитих секција Земунске гимназије, а свечаности су присуствовали садашњи и некадашњи наставници ове школе.