понедељак, 27. јануар 2020.

Општина Врачар обележила славу Савиндан

Заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовали су данас обележавању Савиндана, славе општине Врачар, на којој је домаћин и ове године био председник општине Милан Недељковић.

Весић је у обраћању великом броју званица у Општини Врачар подсетио на значај Немањића, средњовековне Србије и периода од пре осам векова, када смо добили државу, царство, Манастир Хиландар, те Устав, самосталност цркве, школе и болнице, што се раније често заборављало. 

– Последњих година српски народ поново преузима улогу највећег и најважнијег народа на Балкану, свестан своје одговорности, али и својих права. Данас српски народ с поносом слави своју историју – рекао је Весић.

Он је најавио и да ће средином године на Савском тргу, који се управо реконструише, бити постављен монументални споменик Стефану Немањи, оснивачу српске средњовековне државе, а на јесен биће завршен Храм Светог Саве. 

Немањин споменик смо чекали вековима, навео је Весић, а храм 85 година откако је почео да се гради, односно век и по откако је дубровачки Србин Матија Бан први јавно предложио да се на Врачару изгради Храм Светог Саве. 

– Добили смо велику част да будемо генерација која ће завршити ова велика дела. Нисмо је само добили, већ смо је и заслужили јер чинимо све да се ова дела догоде – истакао је Весић, додајући да на то треба да будемо поносни јер се „због тих дела живи”. 

Весић је нагласио да у нашем народу нема значајније и утицајније личности од Светог Саве, јер је и данас узор. Он је подсетио на сва Савина дела важна за развој наше државе, друштва и цркве и додао да је био и писац, и дипломата, и законодавац, и учитељ.

– Свети Сава се борио и без мача и без војске, својим ауторитетом и дипломатијом. И побеђивао је. Нека нам његове победе постану узор, као што су то и његова дела – навео је Весић.

Заменик градоначелника се посебно осврнуо на дипломатску мисију Светог Саве, наводећи да је он добро знао да је црквена независност предуслов државне независности. Краљевска круна на Стефановој глави донела је Србији политичку независност, али потпуна државна независност није била могућа без црквене. Такође, додао је Весић, мудро понашање Стефана и Саве у време пада Цариграда омогућило је да Србија остане неутрална у спору између Византије и Рима, чиме су сачували државност и цркву. Весић је подсетио и на бројне дипломатске мисије Саве, јер није био само једна од најугледнијих особа хришћанског света већ и представник државе Србије.

– Данас се Србија налази под истим и не мањим искушењима као Србија Светог Саве. Ако је Свети Сава данас Србину храм у срцу и молитва у души, време је да научимо од Савине дипломатије како се чува земља и како се чини моћнијом и сигурнијом за све људе – рекао је Весић, наводећи да председник Александар Вучић следи Савину дипломатију успостављања контаката и помирења са светом. 

Србија нема другог пута до пута Светог Саве, поручио је Весић. 

– Тај пут је најсигурнији и он ће нас довести до нове славе – рекао је Весић.

Он је Врачарцима поручио да поносно и часно славе, јер „славити Светог Саву није само част већ и обавеза”.

– Својим делима протеклих година показали сте, а верујем да ће тако бити и убудуће, да сте достојни те части и обавезе – закључио је Весић.

Милан Недељковић је такође истакао да ће се ове године завршити Храм Светог Саве, наводећи да спаљивањем моштију Светог Саве, Синан-паша није ни сањао да ће ујединити Србе, а од Врачара направити „српски Јерусалим”. 

– Градска општина Врачар помно прати завршетак храма. Свети Николај Велимировић је казао да када последњи камен буде стављен у храм, Србији и Србима ће бити боље – рекао је Недељковић, подсећајући на манифестације на овој општини попут „Божићног сеоцета” и квиза знања о Немањићима.

Уз Храм Светог Саве, једнаку важност на Врачару има и Храм Свете Тројице, а како је поручио Недељковић, захваљујући овим светињама сви у општини заједно живе светосавски живот.