понедељак, 27. јануар 2020.

Радојичић: Улагањем у децу и образовање настављамо мисију Светог Саве

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је свечану академију поводом обележавања школске славе – Светог Саве, која је данас одржана у Старом двору. Радојичић је изразио задовољство што има прилику да се као домаћин обрати званицама.

– На данашњи дан сећамо се највећег српског просветитеља, данас свеца, који нас прати кроз бурну историју. Прошло је 800 година од његовог земаљског бивствовања, али Свети Сава и данас је пример генерацијама које долазе. Срби су срећан народ јер су пре толико времена имали Светог Саву, док су се међу другим народима просветитељи попут њега појављивали доста касније. Он је препознао људске потребе – за знањем, истином, Богом, правдом и здрављем, па је још тада поставио основне постулате на којима су изграђени српство и српска држава. Свети Сава је био дипломата, али и монах, духовни вођа српског народа. Његов лик и енергија се налазе свуда око нас – рекао је Радојичић.

Како је рекао, наша је велика одговорност да водимо рачуна о свему што је Свети Сава оставио Србији и Србима, а једна од тих обавеза је да обезбедимо максимално добре услове за раст, развој и образовање наше деце.

– Наставници и професори су управо у овом сегменту посвећени најважнијим обавезама које проистичу из тога. Ваш посао је од изузетног значаја и захваљујем вам на томе што га обављате посвећено и одговорно. У образовном систему Београда налази се око 250.000 деце која похађају предшколске установе, основне или средње школе. Стога је важно да из године у годину обезбеђујемо све боље услове за образовање наше деце. Буџет Секретаријата за образовање и дечју заштиту ове године износи готово 25 милијарди динара. За стипендије најбољих ученика обезбеђено је 25 милиона динара, док је за најбоље ђаке обезбеђено 13.5 милиона динара у виду награда. То је само део онога на чему радимо како бисмо допринели даљем развоју нашег друштва. Младе генерације су под великим притиском, али сам сигуран да ће искористити прилику да се развијају на прави начин – закључио је Радојичић.

Догађају су присуствовали чланови Градског већа Елена Билић и Владимир Јестратијевић, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић, подсекретар за спорт и омладину Никола Рајичић, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, државни секретар у Министарству просвете Душан Кићовић, као и начелник Школскe управе Београда Драган Филиповић.