уторак, 28. јануар 2020.

Весић: Београд у септембру домаћин великог скупа Европске паркинг асоцијације

Заменик градоначелника Горан Весић је заједно са председником Европске паркинг асоцијације Лоренсом Банерманом обишао гаражу „Обилићев венац”, која је прошле године добила прву награду у категорији „Најбоље реконструисане гараже” на конкурсу ове организације. Весић је том приликом подсетио да је ЕПА највећа организација у Европи и да обухвата паркиралишта из више десетина земаља, те да је „Паркинг сервис” део тог великог система као једино предузеће из земље ван Европске уније.  

Заменик градоначелника је најавио да ће се у септембру у Београду одржати Генерална скупштина Европске паркинг асоцијације. 

– То ће бити велика част и признање за наш главни град, јер ће људи из читаве Европе који се баве овим послом доћи код нас. Гаража „Обилићев венац” прва је „зелена” гаража у Европи и једна од седамнаест у свету. Гаража има сопствене соларне панеле захваљујући којима се користи енергија Сунца, као и шест електропуњача, а уграђени су потпуно еколошки материјали – рекао је Весић, подсећајући да сви који се овде паркирају надаље могу бесплатно да користе бицикле.

Весић је оценио да су ова гаража и предстојећи скуп докази да држимо корак са светом, али део пута за решавање проблема загађења. 

Заменик градоначелника је подсетио на то да је гаража изграђена 2017. године, те да ће их по узору на њу бити још у граду. Он је прецизирао да осим ове, и гаража на Зеленом венцу такође има електропуњач, те да ће једна од 43 најављене еколошке мере бити изградња још седамнаест пуњача за електроаутомобиле.  

– Припремају се и додатне погодности, као што је бесплатно паркирање за ову врсту возила, како би се поспешило њихово коришћење, а смањило коришћење возила на дизел, поготово оних са старим моторима – најавио је Весић. 

Он је гостима изразио захвалност, додајући да ћемо засигурно бити добри домаћини скупа, и позвао их да Београд посете и туристички. 

Банерман, који је допутовао у нашу престоницу са 12 чланова Управног одбора Европске паркинг асоцијације, навео је да је награда коју је ова јавна гаража добила веома важна за читаву државу и за све суграђане, како би разумели да имају једно од одличних решења за паркирање. 

– На Генералној скупштини Европске паркинг асоцијације окупиће се представници из 22 земље. Доћи ће људи који слично размишљају и који ће разменити идеје о томе како би требало да изгледа развој паркинга у наредном периоду – рекао је Банерман и додао да сматра да Београд даје веома важне иницијативе у овој области.

Честитао је Београду и поручио да се сада свакако очекује да људи из читавог света дођу у посету, са жељом да виде овај објекат.

Гаража „Обилићев венац” је са још 40 гаража била у конкуреницији за најбоље реконструисану гаражу, а 2018. године добила је и „Парксмарт” сертификат и на тај начин постала прва „зелена” гаража у Европи. 

Догађају је присуствовао председник Удружења паркиралишта Србије Раденко Вуковић.